Nieuwsoverzicht 2012

 
     
 

Home  |  Foto Album

 
     
 

     

 
 

NIEUWS OVERZICHT 2011
Nieuwsoverzicht  2010
Nieuwsoverzicht  2009
Nieuwsoverzicht  2008

 
 

 

 

Workshop een beroep kiezen; doen wat je leuk vindt, maar wat?

Op 13 december jl. verzorgde Roel Teirlinck een workshop over het moeilijke onderwerp hoe je het beste een beroep kunt kiezen. Roel werkte tot voor kort bij de gemeente Breda, waar hij succesvol was met het opvangen en begeleiden van voortijdig schoolverlaters. 

Het is een boeiende workshop geworden. Op een heldere manier wist Roel duidelijk te maken hoe je zoiets aanpakt. De rode draad in zijn verhaal was wel dat je bij het bepalen van je beroepskeuze het beste kunt uitgaan van je gevoel. Daarbij zijn enkele internetsites beschikbaar die je in dit zoekproces goed kunnen helpen. Kortom een succes!
Het was alleen jammer dat er zo weinig aanwezigen waren.
Waar waren al die VMBO-leerlingen met hun ouders??
 

Overlast vuurwerk? Politie vraagt uw hulp.
Wij, politie Oosterhout, zijn erg blij dat u zich in uw vrije tijd inzet voor de veiligheid en leefbaarheid in uw wijk.
Wij willen dan ook graag in de komende tijd uw hulp inroepen om gezamenlijk met u de vuurwerkoverlast in uw wijk aan te gaan pakken.
Waarom willen wij dit met u doen? Eigenlijk is het antwoord heel simpel..... Zonder uw hulp lukt het ons niet om de overlast tegen te gaan.

Jammer genoeg moeten wij constateren dat het vuurwerk elk jaar weer zwaarder wordt en dus eigenlijk levensgevaarlijk is. Dit met alle ellende als gevolg hebbende. Tevens wordt er jaarlijks veel straatmeubilair met vuurwerk vernield. Om dit te vervangen moeten er dan weer gemeenschapsgelden worden aangewend die nu dus niet voor andere dingen kunnen worden gebruikt. Enerzijds willen we dus degene die vuurwerk afsteken bewust maken van de gevaren van vuurwerk en anderzijds willen wij de vernielingen met vuurwerk beperken. Om dit plan te doen slagen hebben wij uw hulp hard nodig. 
Wat vragen wij aan u?
Eigenlijk niets anders dan dat u nu al doet. 
Namelijk: “De oren en ogen van de politie zijn.  In de periode van 27 december 2012 t/m 31 december 2012 willen wij u het volgende vragen: Indien u in deze periode  bij u in de wijk overlast van vuurwerk constateert, bel dan naar de politie om dit te melden. Telefoon 0800-7000.We hopen dat u ons dan ook kunt vertellen WIE de veroorzaker is en WAAR deze woont. Als politie hebben wij in die tijd meerdere surveillance eenheden in dienst om de melding te verwerken. We willen zelfs zover gaan dat we bij de veroorzaker aan de deur gaan en al het vuurwerk wat hij in zijn bezit heeft in beslag nemen. Door deze aanpak hopen wij het persoonlijke leed terug te dringen maar ook het aantal vernielingen aan straatmeubilair. Als politie Oosterhout hopen wij dat u gehoor geeft aan deze oproep zodat wij samen met u een veilige jaarwisseling tegemoet kunnen zien. Indien u nog vragen heeft kunt u natuurlijk bij uw eigen wijkagent terecht.
Met vriendelijke groet en hopende op een fijne samenwerking,
Politie  team Oosterhout.

Politie keurmerk veiligwonendag
Een veilig huis in een veilige wijk = een veilig gevoel. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet. Het aantal woninginbraken in Oosterhout  neemt steeds meer toe.
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen® (PKVW) maakt veilig wonen mogelijk.


DESTIL PKVW dag: zaterdag 24 november tussen 10.00 uur en 16.00 uur bij winkelcentrum Arkendonk, locatie Jumbo.
 

Op zaterdag 24 november tussen 10.00 -16.00 uur organiseert DESTIL (groothandel voor de bouw en industrie) samen met Thuisvester, Knaapen beheer en onderhoud, de gemeente Oosterhout en de politie een PKVW dag voor de bewoners van Oosterhout. U bent van harte welkom in de DESTIL Promotrailer bij winkelcentrum Arkendonk in Oosterhout, vlakbij de Jumbo. De PKVW-keurmeester en adviseurs vertellen u graag hoe u uw huis kunt beveiligen. Diverse leveranciers als AXA en Nemef, gespecialiseerd in hang- en sluitwerk, laten u de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van woningbeveiliging. Ook kunt u deze dag een vrijblijvende afspraak maken, zodat we samen met u gaan kijken hoe we uw huis kunnen beveiligen. Heeft u een huurwoning van Thuisvester?  Dan kunt u uw woning voor slechts 1,60 euro per maand meer laten beveiligen volgens de normen van het PKVW. Is uw huis PKVW beveiligd, dan heeft u 90 procent minder kans op een inbraak dan een niet beveiligd huis. De DESTIL PKVW dag wordt mede mogelijk gemaakt door Thuisvester, Knaapen, AXA, Nemef, Politie MWB, gemeente Oosterhout en winkelcentrum Arkendonk te Oosterhout.


De Politie staat op scherp
De politie gaat de komende maanden gericht extra personeel en middelen inzetten. Dat doen we om de stijging van misdrijven tegen te gaan die een grote impact hebben op de slachtoffers. Denk bijvoorbeeld aan straatroven, inbraken en overvallen. Deze delicten nemen vaak toe tijdens de donkere dagen, ofwel de periode van oktober tot maart, met vaak een piek rond de feestdagen. Daders maken dan dankbaar gebruik van de duisternis om hun slag te kunnen slaan.

Hotspots en hotshots
De politie organiseert doelgerichte preventieve acties op risicoplekken (de zogenaamde ‘hotspots’). Aangevuld met andere extra activiteiten wil de politie de stijging dit jaar zo klein mogelijk houden. Uiteraard zijn daarbij alle ogen gericht op mogelijke verdachten (de zogenaamde 'hotshots'). Door snel en alert te reageren proberen we dit soort criminelen op heterdaad te pakken. Speciale rechercheteams spannen zich in, samen met het openbaar ministerie, om meer daders achter de tralies te krijgen.

Zelfredzaamheid
Wij doen een beroep op uw zelfredzaamheid. Meld verdachte activiteiten en omstandigheden zoveel mogelijk bij ons. Bel het alarmnummer 112 als wij onmiddellijk in actie moeten komen. Is het geen spoed, bel dan 0900-8844 (24 uur per dag). Wij gebruiken de informatie om politiemensen op de meest effectieve plekken en tijden in te zetten.

Auto-inbraken in Oosterhout.

In de bijlage staat een kaart van Oosterhout waarin overzichtelijk het aantal
auto-inbraken staat weergegeven tussen 15 oktober en 15 november 2012.
Vanuit een van de preventieteams is gevraagd om deze informatie. Je kunt dit op je website plaatsen.
Tips tegen auto inbraken:
  • Sluit uw auto volledig af (portieren en ramen)
  • Laat geen (waardevolle) voorwerpen in uw auto achter
  • Laat het dashboardkastje / de afdekhoes van de kofferruimte open
  • Verwijder zo mogelijk de houder van navigatieapparatuur (en de afdruk van de zuignap wegpoetsen)
  • Parkeer uw auto in het zicht en/of op een goed verlichte parkeerplaats
Het aantal woninginbraken in de Kruidenbuurt is momenteel gering maar we moeten blijven opletten om stijging te voorkomen!

Sinterklaas komt naar de Kruidenbuurt!

Sinterklaas komt op woensdag 28 november vanaf 18.30 tot 19.30 uur naar de Kruidenbuurt. Hij neemt voor alle kinderen tot en met 10 jaar uit de Kruidenbuurt een cadeautje mee. Ook voor de (klein)kinderen die buiten de Kruidenbuurt wonen en waarvan de (groot)ouders in de Kruidenbuurt wonen. De kosten bedragen € 7 per kind. De ouders, grootouders, ooms, tantes, broertjes, zusjes en vriendjes zijn natuurlijk ook van harte welkom. Bewoners uit onze wijk, maar ook uit de Schildersbuurt, kunnen zich opgeven bij Lydia Schouten via e-mail: pedicurelydia@live.nl 
De inschrijving sluit op 19 november 2011.

Zumba, een succes, en dus gaan we door!

Op 13 september jl. is onze nieuwe activiteit, een Zumbacursus in Effent, gestart. Zumba is een dansfitness-activiteit waarbij Latijns-Amerikaanse muziek wordt gecombineerd met swingende dansbewegingen. Hierdoor ontstaat een dynamisch, leuk en effectief fitness systeem. Dus afvallen en tegelijkertijd plezier hebben!! De lessen worden verzorgd door Dana Paat. Zij is professioneel zumbalerares.
Zie voor verdere info: www.beatwork.info
Uiteindelijk waren er maar liefst 30 deelnemers, die zich voor deze cursus hadden opgegeven en dus was er sprake van een echt succes! Wij hebben al vaak de vraag gehad of we na deze cursus doorgaan. En besloten is om een 2e cursus te verzorgen. Deze zal starten op donderdag 29 november en bestaat weer uit 10 wekelijkse lessen, die beginnen om 19.30 uur en eindigen om 20.30 uur. De kosten bedragen opnieuw 40 euro per 10 lessen. De cursus zal weer gegeven worden in Effent op de Kruidenlaan 19. Wijkbewoners die (weer) mee willen doen, dienen zich voor 21 november 2012 op te geven via email: info@kruidenbuurt-oosterhout.nl.
Ook degenen die al mee hebben gedaan met de eerste cursus, dienen zich opnieuw op te geven!!

Workshop krijttekenen groot succes.

Via facebook en het bulletin van de Kruidenbuurt waren buurtgenoten uitgenodigd om onder leiding van Achza deze workshop te doen. De workshop die zoals gebruikelijk in Effent werd gehouden was een groot succes. Er waren zelfs 2 dames die het aantal deelnemers te veel vonden en graag een andere keer terug wilden komen.

Achza liet wat eigen werk zien aan de deelnemers. Die waren al direct enthousiast en snel ging iedereen aan de slag met de door de Kruidenbuurt ter beschikking gestelde materialen.

Na ongeveer 1 ½ uur was iedereen wel zo ver klaar met de krijttekening en werd er enthousiast gereageerd op elkaars resultaat. De sfeer was zeer gezellig. Voor de meesten was deze kennismaking met het krijttekenen prima bevallen getuige de vragen van enkelen om een vervolg te geven op deze workshop. Leuk was dat er ook uit andere buurten van Oosterhout deelnemers waren.

Deze hele avond maakte het onderwerp cohesie in de buurt wel heel bijzonder en maakte ook duidelijk dat er veel creatieve mensen in de wijk wonen.

Buurtbeheer Kruidenbuurt bedankte na afloop Achza van harte voor haar initiatief en nodigde buurtgenoten uit het goede voorbeeld om een workshop te geven te volgen.

De foto’s zijn binnenkort te zien op www.kruidenbuurt-oosterhout.nl

De Kruidenbuurt wil graag inventariseren hoeveel buurtbewoners geïnteresseerd zijn om een cursus te volgen en vraagt de mensen die dit willen zich aan te melden via info@kruidenbuurt-oosterhout.nl.  Aan deze cursus zullen dan wel kosten verbonden zijn. Meer informatie hierover krijgt u zo snel mogelijk via Facebook, Stichting kruidenbuurt Oosterhout en onze website.

krijttekenen 2012 2

Buurtbewoners deden preventieactie
buurtpreventie
De Kruidenbuurt heeft afgelopen woensdag 26 september samen met de Politie Ooterhout en gemeentelijke handhavers een preventie actie gehouden. Deze actie is speciaal na de vakanties gepland; het weer slaat om, de nachten worden langer, bewoners doen de gordijnen dicht en blijven binnen en dat geeft de inbreker meer gelegenheid om actief te zijn. Deze actie is ook bedoeld  om de bewoners bewust te laten worden van hun eventuele onachtzaamheid waar de inbreker gebruik van kan maken. In voorgaande jaren zijn er vaker preventie en/of tegenhoud acties geweest. Op deze avond werden er groepen geformeerd die de hele buurt rondgingen op zoek naar situaties waar een potentiële inbreker naar op zoek kan zijn om zijn slag te slaan. De voorbespreking werd  gehouden om 19.15 uur in het paviljoen van TV Strijdo vanwaar de groepen zich verspreidden over de buurt. Er waren voor deze avond 6 vrijwilligers die zich aangemeld hadden. Iedere vrijwilliger was gekoppeld aan een politieagent of gemeentelijke handhaver. De groepen hadden tot taak om te kijken of er deuren (huis, garage en poort) openstonden, ramen openstonden waarbij in de directe omgeving een ladder of kliko stond. Ook donkere, niet verlichte voor- en achtertuinen zijn een uitnodiging voor inbrekers. Woningen die overduidelijk de indruk gaven dat er geen bewoners aanwezig waren hadden de aandacht. De bewoners werden d.m.v. een formulier ingelicht van deze bemerking of er werd door de groep bij de bewuste woning aangebeld. Om ca. 21.30 uur werd er een nabespreking gehouden met de hele groep. Bij 2 woningen werd geconstateerd dat er heel onachtzaam werd omgegaan met de veiligheid. Bij één woning zelfs was er niemand thuis en we konden het huis binnenkomen via poort en schuur. Verder waren er nogal wat meldingen dat de poort niet afgesloten was, de buitenverlichting en verlichting binnen niet brandde waardoor het huis verlaten uitzag. Over het algemeen werd aangenomen dat deze avond een succes was en zeker herhaald moet worden.
 

Stichting Buurtbeheer Kruidenbuurt organiseert

Fietspuzzeltocht(­±25 km) en Barbecue

Zondag 9 september      

Fietstocht i.p.v. wandeltocht die in het bulletin stond aangekondigd
Start Fietstocht tussen 12:30 en 13:00 uur vanaf Effent (ingang Effentweg)
Deelname fietstocht gratis Meld je even aan bij C.lodewijks@zonnet.nl
Barbecue vanaf 16:00 uur tot 20:00 uur
Deelnamekosten voor de BBQ  Volwassenen €8,50 en kinderen
(t/m 12 jaar) €3,- p.p.
Inschrijven: Het juiste bedrag overmaken op reknr. 46.34.64.389 t.n.v. Buurtbeheer Kruidenbuurt o.v.v. deelname fietstocht, barbecue + aantal volwassenen en kinderen of,
Stop een enveloppe in de bus bij Basielhof 43 met het juiste bedrag en opgave van het aantal volwassenen en kinderen

Inschrijving sluit 4 september 2012

Verder informatie zie www.kruidenbuurt-oosterhout.nl


                                                                                             
Een inbraakvrije vakantie in 2012

De zomervakantie staat voor de deur. De temperatuur stijgt, open ramen en deuren zorgen voor verkoeling. Een inbreker ziet zijn kans, als een dief in de nacht sluipt hij binnen en slaat toe. Bijvoorbeeld met de veelgebruikte methode van het gaatjesboren. Onze politie site laat u ook met filmpjes zien hoe u het de gaatjesboorders en andere inbrekers lastig kunt maken.
De politie probeert zoveel mogelijk woninginbraken op te lossen. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.  
Vul de vakantiekaart in

Als u op vakantie gaat, vul dan uiterlijk 1 week voor uw vertrek de vakantiekaart van de politie in! Het adres staat op onze website.
De politie wenst u een fijne en veilige vakantie. U kunt zelf ook iets doen, Doe bijvoorbeeld de
vakantietest op de website van de politie. De test geeft geen garantie, maar wel een indicatie voor veilig wonen.
Zorg minimaal voor het goed afsluiten van ramen en deuren, het verwijderen van ‘opstapjes’ als kliko’s en tuinmeubilair, het laten legen van de brievenbus en het plaatsen van een tijdschakelaar op het licht.

Zwerfafval Pakker
Op 10 maart jl. deden wij mee aan de landelijke actie “Nederland Schoon”. Door deelnemers werd de opmerking gemaakt dat wij dit vaker per jaar zouden moeten doen. De gemeente heeft dit signaal opgepakt en heeft een nieuw project opgestart. Het zogenaamde ZAP-project. ZwerfAfvalPakkers (ZAP’ers) zijn mensen die zich vrijwillig inzetten voor het terugdringen van zwerfafval. “Schoon trekt schoon aan”, zo is hierbij de redenatie. U kunt meehelpen om uw buurt schoon te houden door ZAP’er te worden. U kunt dan het hele jaar door straatvuil opruimen op tijden die u het beste uitkomen. Hierbij krijgt u ondersteuning van de gemeente Oosterhout. Die levert een afvalknijper en vuilniszakken. De gemeente komt het opgehaalde zwerfafval binnen drie dagen na een verzoek daartoe, bij u thuis ophalen. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met de gemeente via tel. 14 0162. Dus wordt ZAP’er en help mee Oosterhout schoon te houden!

Terugblik op een fantastisch voetbaltoernooi
Zondagmiddag 20 mei werd op het trapveld aan de Vlierlaan onder prima weersomstandigheden door 42 kinderen uit de Kruidenbuurt een voetbaltoernooi gespeeld. Uit een groep jongens en meisjes van 8 tot en met 14 jaar werden door de oudste kinderen voetballertjes gekozen voor de diverse teams. Onder grote belangstelling werd door 4 teams, Ajax, Barcelona, Chelsea en Real Madrid een competitie gespeeld op een met linten afgezet veld. Er kwamen steeds meer kinderen en toeschouwers, waardoor het een echt buurtfeestje werd. De deelnemers en toeschouwers werden door Lydia Schouten voorzien van drankjes, koekjes en snoep. Paul van den Heijkant leidde samen met Harry Wijers de wedstrijden. De teams streden een fanatieke maar sportieve strijd waarbij Ajax al haar wedstrijden in winst wist om te zetten. Zij werden dan ook als de terechte kampioenen gehuldigd met een medaille “1e Prijs Voetbaltoernooi Kruidenbuurt 2012”. Ook de spelers van Barcelona, hun team eindigde als 2e, werd een medaille omgehangen. Chelsea eindigde als derde en Real Madrid als vierde. Deze happening is zeker voor herhaling vatbaar. Wij willen alle kinderen en de vrijwilligers die ons hebben geholpen bedanken voor hun inzet!

Geslaagde workshop Muziek
Op dinsdag 15 mei verzorgde Ed Langer een workshop muziek. Niet voor gevorderden, maar bedoeld als kijkje achter de schermen van muzikanten.Er is heel veel tijd in de voorbereiding gaan zitten. Een batterij slaginstrumenten van H19 stond klaar voor de deelnemers en er waren twee gitaristen om de presentatie te ondersteunen. De avond werd afgesloten met een mini-optreden van één van de orkesten waarin Ed speelt. Buurtbeheer Kruidenbuurt zorgde voor een drankje.Waar rekening gehouden was met een uitpuilend lokaal, bleek dat maar voor de helft gevuld te zijn.Wie er wél was, heeft een mooie en leerzame avond meegemaakt.

Kruidenbuurt organiseert een fantastisch voetbaltoernooi.


Meldt je aan als deelnemer/-neemster.

voetbaltoernooi1

Datum is zondag 20 mei
- Plaats: het voetbalveldje aan de Vlierlaan
- Doelgroep is de jeugd van 8 t/m 14 jaar (
jongens
   en meisjes
- Tijd: van 14.00 uur tot ca. 17.00 uur
- Het minimale aantal deelnemers is 30. Alleen dan
  is een toernooi mogelijk. Minimaal 4 veldspelers
  en een keeper zodat 6 teams geformeerd kunnen
  worden.
- Deelnemers aanmelden per mail bij Paul van den
  Heijkant mail:
heijk012@planet.nl of bij Lydia
  Schouten mail:
pedicurelydia@live.nl

De uiterlijke datum om zich op te geven is 10 mei

Meldingen doen bij de politie heeft wel zin!

De politie roept u regelmatig op om verdachte situaties of incidenten te melden. Op die manier helpt u namelijk mee uw wijk veiliger te maken. Toch merken we dat veel mensen het idee hebben dat het geen zin heeft iets te melden, onder andere omdat ze het idee hebben dat er niks met een melding gedaan wordt.
Maar kijk eens naar een voorbeeld van vorige week dinsdag:
 

Een bewoonster van de Kruidenbuurt belde 's avonds om 22.30 uur de politie omdat zij een aantal mannen over het hek van het Effentcollege zag klimmen. Collega's gingen ter plaatse poolshoogte nemen en controleerden op de kruising van de Rembrandtlaan en de Burgemeester Elkhuizenlaan drie jonge mannen, twee Oosterhouters van 19 en 20 jaar oud en een inwoner van Made van 18 jaar oud. De drie hadden eerst een smoes, maar gaven daarna toch toe dat ze over het hek van de school waren geklommen. Omdat verder niet bleek dat het drietal een ander strafbaar feit had gepleegd, hebben ze een proces-verbaal gekregen voor het overtreden van artikel 461 van het wetboek van strafrecht, in de volksmond bekend als 'verboden toegang voor onbevoegden'.
Had het in dit voorbeeld om inbrekers gegaan, dan had de politie dus dankzij de hulp van een oplettende buurtbewoner drie inbrekers kunnen arresteren! 

Afweging

Melden heeft dus wel degelijk zin! Nadat uw melding is binnengekomen, wordt er altijd een afweging gemaakt of er (direct) politie ter plaatse moet komen. Daarbij moet de politie kijken naar alle meldingen en incidenten die er op dat moment zijn en vervolgens keuzes maken. Als de politie niet ter plaatse kan komen, wordt de melding doorgezet naar bijvoorbeeld de wijkagent, zodat hij of zij er indien nodig op een later moment op terug kan komen. In veel gevallen komt de politie wel ter plaatse, maar merkt u dat niet. De politie doet zichtbaar, maar ook onzichtbaar haar werk.  

Belangrijk
Als u de politie belt om een melding te doen, weet u in veel gevallen daarna niet wat er met uw melding is gedaan. Wat er zeker gebeurt, is dat uw melding wordt vastgelegd in het politiesysteem. Uw melding kan van belang zijn voor eventuele vervolgmeldingen of andere (latere) aangiftes. Bovendien is uw melding voor de politie een belangrijke bron van informatie en kan een reden zijn om een bepaald adres of persoon extra in de gaten te houden.

Service?
Helaas is het ondoenlijk om elke melder achteraf te laten weten wat er precies met zijn of haar melding is gebeurd. Vanuit het oogpunt van service zou de politie hier graag aan willen voldoen, maar uit capaciteitsoverweging is dat helaas niet mogelijk.

Doen!
De politie blijft u oproepen altijd melding te doen. Heeft u de politie nodig, dan belt u in spoedgevallen 1-1-2. Heeft u de politie wel nodig, maar is er geen sprake van spoed, dan belt u 0900-8844. Via dit nummer kunt u bijvoorbeeld ook een afspraak maken met uw wijkagent.
Heeft u informatie over een misdrijf of een dader of wilt u anoniem iets melden? Bel dan Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000.


Woninginbraken in de Kruidenbuurt
.

Afgelopen weken heeft de politie  weer de nodige capaciteit ingezet om de toename van woninginbraken tegen te gaan. Hoewel de meeste inbraken elders gepleegd worden was het helaas ook in Dommelbergen raak. Ditmaal met inbraken in de Kruidenbuurt en Schildersbuurt n.l. in de Jacob van Ruisdaelhoek, Alsemhof, Asselijnhof en Basielhof.
Betreffende inbraken zijn gepleegd aan zowel de voor- als achterzijde.
Een drietal verdachte personen zijn in Dommelbergen aangehouden met inbrekerswerktuigen.
Stel, in uw wijk of straat bent u getuige van een verdachte situatie. Dat kan variëren van vreemde voertuigen tot personen die uitermate veel belangstelling hebben voor woningen of iets dergelijks. U vertrouwt de situatie niet en bent u van mening, dat de politie hierop actie moet ondernemen.
Wat kunt u dan doen in een spoedeisend geval?
Bij spoedeisende zaken, bijvoorbeeld inbraak op heterdaad, bel onmiddellijk 1-1-2.
Geef zo nauwkeurig mogelijk door wat u ziet of heeft gezien. Denk niet, een ander zal de politie wel bellen, want die ander denkt er mogelijk net zo over.
Wat kunt u doen in een niet spoedeisend geval?
U kunt bellen naar 0900-8844. U krijgt dan iemand van Teleservice aan de lijn. Geef een zo duidelijk mogelijk signalement zoals:
- lengte
- leeftijd
- haardracht/ kleur
- soort kleding
- eventuele kenmerken van de auto (kenteken,
   kleur, merk)
- aantal personen


Workshop muziek

Workshop muziek op 15 mei in Effent.
Wie helemaal niets van muziek afweet, zal na deze workshop met extra plezier naar muzikanten kijken. Wie zelf een instrument bespeelt kan zijn enthousiasme delen met buurtbewoners.
Ed Langer zal laten zien – en laten ervaren – hoe leuk het is om muziek  te maken. In de workshop krijgen de deelnemers te horen wat er nodig is om muziek te maken en welke middelen je daarvoor kunt gebruiken. Een aantal muziekinstrumenten zal worden gedemonstreerd. Ervaar hoe het is om - zonder enige ervaring -  zelf mee te doen.De avond wordt afgesloten met een bijzondere verrassing. De workshop wordt gehouden op dinsdag 15 mei van 20.00 – 22.00 uur in Effent.Aanmelden is niet nodig. Alleen deelnemers die een instrument willen meebrengen worden verzocht dit van te voren even te melden op ed@langer.nl .      Mis het niet !!!

Workshop Fotografie

Op 3 april kwamen zo’n 25 belangstellenden af op de workshop fotografie van Ed Langer. Op de avond ging het alleen over het hanteren van het fototoestel en niet over allerlei bewerkingen op de computer. ”Doe eens wat anders dan standje automatisch”was de rode draad van de avond. Aan de hand van voorbeeldfoto’s kwamen onderwerpen aan de orde als lichtgevoeligheid, witbalans, belichting, scherpstelling, beweging en het gebruik van de flits. Bij een aantal proefopstellingen kon naar hartenlust geoefend worden met de diverse onderwerpen. Er  werd afgesloten met tips over het kijken naar de omgeving voor het maken van interessante foto’s. De avond was eigenlijk te kort en op het voorstel om voor een paar onderdelen een vervolgavond te organiseren werd dan ook enthousiast gereageerd.


Actie “Kruidenbuurt Schoon” succes


Op 10 maart jl deden wij weer mee aan de landelijke actie” Nederland Schoon”.  ’s Middags vanaf 14.00 uur zijn ongeveer 15 kinderen en volwassenen vanaf de ingang van de Papendonk, naarstig op zoek gegaan naar het afval in onze wijk, bewapend met grijpstokken en vuilniszakken. En na afloop stond er een kop koffie, thee of een frisdrankje klaar. Voor de kleintjes was er wat snoepgoed en kon er worden gegrabbeld in een grabbelton. Verder had de gemeente gezorgd voor appelflappen.
Overigens was de rommel in de omgeving van de Papendonk, die ochtend, al opgeruimd door de bewoners van het complex zelf. Samen hadden we aan het eind van de dag maar liefst 30 vuilniszakken afval verzameld!! Onze wijk ziet er dus weer netjes uit!! Deelnemers bedankt! Maar ook dank voor de perfecte ondersteuning van de gemeente.


Workshop Communicatie

Op 20 maart gaf Frans Peterse een workshop over  de regie over je eigen leven en hoe belangrijk communicatie daarin is.  De ± 15 deelnemers leerden dat je gevoel van controle onder andere afhangt van de mate waarin voldaan wordt aan de primaire levensbehoeften (eten, dak boven je hoofd), je achtergrond en opvoeding, het gevoel van veiligheid en van vrijheid en je sociale omgeving.  Het komt vaak genoeg voor dat je dingen niet prettig vindt. Laat je dat toch maar gebeuren om de lieve vrede of zeg je dat tegen de ander?Frans wist de deelnemers te boeien met zijn verhaal, dat aanleiding gaf tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Workshop fotografie voor beginners

Met welke camera je ook fotografeert, de principes van de fotografie blijven hetzelfde.

Wie daarover meer wil weten is welkom op een beginnerworkshop. Geen moeilijk gedoe dus!
Met voorbeeldfoto’s wordt uitgelegd hoe om te gaan met onder andere: sluitertijd, diafragma, scherpstelling, witbalans en ISO waarden. Dit is de basis voor het hanteren van elk fototoestel.
In de workshop maken we ook zelf foto’s. Het resultaat wordt met de deelnemers besproken.
De workshop wordt georganiseerd door Ed Langer in Effent op 3 april van 20.00 tot 22.00 uur.

De toegang is gratis. U hoeft zich niet van tevoren te melden.

 

Buurtbeheer Kruidenbuurt organiseert workshop in Effent

"Ik wil de regie over mijn bestaan"

Psychotherapeut Frans Peterse is deskundige op gebied van communicatie. In deze workshop geeft hij richtlijnen over hoe je de regie kunt voeren over je eigen bestaan.

Een workshop over bewust en doelgericht gedrag. Het heeft veel te maken met communiceren. Maar wat maakt communicatie tot iets positiefs, overeenkomstig mijn bedoelingen? Hoe blijf ik zeggenschap behouden in het spanningsveld van belangen en behoeften van mij en van anderen? De workshop biedt meer inzicht in ons wils- en streefleven. Het gesprek en de taal staan daarbij centraal. Het goede gesprek. Wat is dat? De meeste gesprekken zijn naar vorm en inhoud vaak teleurstellend en zonder inhoud. Wij hebben de illusie goed contact te hebben maar is dat wel zo?

Frans Peterse woont in de Kruidenbuurt en is psychotherapeut. Hij heeft al eerder een druk bezochte workshop gegeven. Frans weet mensen aan het denken te zetten en ieder naar zijn/haar eigen werk- en leefsituatie te laten kijken. Het wordt een avond waar je anders uit komt dan je er in bent gegaan.

De workshop vindt plaats op 20 maart in Effent op de Kruidenlaan 19. Het begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur. De toegang is gratis. Iedereen is welkom.

PS. Neem papier en een pen mee

Ratatouille zoekt koks 

ratatouille
Podiumvereniging Ratatouille zoekt nieuwe leden. Ratatouille is een gezellige groep fanatieke podiumkunstenaars die zich specialiseert in culturele gerechten. Naast de vaste leden doen er op geregelde basis ook gastspelers mee aan onze projecten. 
De naam Ratatouille is ontleend aan een bekend Frans gerecht met een mengelmoes van ingrediënten. Het repertoire van de vereniging is een vergelijkbare mengelmoes.
 Op verzoek, of op eigen initiatief, brengen wij telkens een vermakelijk optreden op het “podium van dat moment”. Ons podium kent vele vormen: een heksenwaag op een evenemententerrein zoals de Keukenhof, een nostalgisch decor op het Oosterhoutse marktplein of in het gevangenismuseum, de looproute van een stadswandeling, een traditioneel theater, maar ook de microfoon van de lokale omroep.  
Onze menukaart is uitgebreid en wij zijn op zoek naar ‘koks’ om onze culturele gerechten te realiseren. Daarom roepen wij geïnteresseerden op om eens een kijkje te nemen op onze website of om te komen kijken en/of eens vrijblijvend deel te nemen aan activiteiten en optredens.
 

Podiumvereniging Ratatouille is te bereiken via:
Nick Hoogland (secretaris) 0162-426862 of info@ratatouille.nl of www.ratatouille.nl

“Schipperskoor De Doorsluizers  

De naam van het koor, "Schipperskoor De
Doorsluizers" is niet toevallig ontstaan. Sluizen hebben alles met varen te maken en doorsluizen soms ook…, met een lekker pintje."Schipperskoor De Doorsluizers" heeft als thuishaven “Den Ouwe Sluis” van "watersportvereniging Sluis I" in Oosterhout. Eén van de leden van "wsv Sluis I” lag met zijn boot ergens in een haven, aan de kust van Denemarken. Op zeker moment was het de bedoeling de thuisreis te aanvaarden, maar het waaide te hard en men kon daardoor de haven niet uit. Je ligt dan ‘verwaaid’ zoals dat heet.
De bemanning werd aan boord van een ander schip uitgenodigd, om de avond gezellig met elkaar door te brengen. Ook van nog andere schepen waren daar gasten aan boord. Bovendien iemand met een accordeon. Er werd gezongen en muziek gemaakt. Het was héél gezellig.

En dat was dan de aanleiding om thuis gekomen, te proberen die sfeer weer terug te vinden. Die pogingen hadden succes en "Schipperskoor De
Doorsluizers" is toen, in 2001, geboren.

Het merendeel van de koorleden is watersporter, lid van "wsv Sluis I" en in het bezit van een boot. Het koor maakt dan ook deel uit van “watersportvereniging Sluis I”. De thuishaven is “Den Ouwe Sluis” aan de Korenbocht 15, in Oosterhout.
Het zal u dus niet verbazen dat het repertoire hoofdzakelijk bestaat uit liederen en liedjes, die alles met water en varen te maken hebben. Dat repertoire omvat intussen meer dan 50 titels.’s

 Zomers wordt, door heel Europa, gevaren. Vaart men niet, dan wordt er gezongen, of beide. "Schipperskoor De Doorsluizers" gaat dan ook, om tijdens de Havendagen op te treden, varend naar Etten-Leur en Den Bosch Maritiem!

Het koor bestaat uit  25 zingende mannen en een muzikant met een (kleine) accordeon.
Het geheel staat onder leiding van een dirigente, de enige vrouw in het gezelschap.
 
Op de website van "wsv Sluis I”
www.wsv-sluis1.nl vind u meer informatie en foto’s.
De PR van het koor wordt verzorgd door
Tjeerd van Aperen, tel. 0162 427695, of  0623 047444
Email:
doorsluizers@ziggo.nl 

Daar kunt u terecht voor informatie en boekingen.


Nieuwjaarsreceptie was heel gezellig.
De Nieuwjaarsreceptie van de Kruidenbuurt was een echte gezellige happening. Er werd getoast op een gezond, veilig en actief 2012. Er waren ongeveer 70 bewoners aanwezig. Podiumvereniging Ratatouille was aanwezig en deed een aantal leuke sketches; Al bij binnenkomst stond er een man van de beveiliging en een portier heette de bezoekers welkom. Het schipperskoor De Doorsluizers traden op waarbij de aanwezigen in hun enthousiasme van zich lieten horen en er was al snel een nieuw koor ontstaan!
De voorzitter Peter Wassenaar had in zijn speech een korte terugblik op 2011 en vertelde wat de activiteiten van de Kruidenbuurt zijn in 2012; Het probleem van inbraken, wat voor zowel politie als voor de Kruidenbuurt speerpunt is om aan te pakken. Er wordt samen met de politie tegenhoud acties georganiseerd en preventie acties gehouden. Ook veiligheid in het verkeer is een speerpunt. Het bewustmaken van de weggebruikers is een issue.
Dit alles kan alleen gerealiseerd worden met behulp van alle bewoners. Meer betrokkenheid van de mensen is hierbij het sleutelwoord. De sociale activiteiten in de Kruidenbuurt zullen dit moeten bevorderen.
De voorzitter bedankte alle leden van het coördinatieteam en medebestuursleden voor hun inzet en wenste iedereen succes met de activiteiten voor dit jaar. Ook de partners, Wout Kolen van Effent, Monique van de Hobbit werden bedankt. Als laatste maar zeker zo belangrijk bedankte de voorzitter de vaste kern van vrijwilligers die helpen bij alle activiteiten. Zonder de vrijwilligers in de buurt kan er niets bereikt worden. Graag zien we dat er zich nog meer bewoners aanmelden om behulpzaam te zijn met de activiteiten in de buurt. We hebben elkaar nodig om van de Kruidenbuurt een veilige en leefbare buurt te maken en te houden. Samen maken we de buurt.
Foto's van deze avond worden z.s.m. op de site geplaatst.


Overzicht inbraken 2011
Onderstaan ziet u een overzicht van de inbraken en poging tot inbraken gedurende het gehele jaar 2011 in de wijk Dommelbergen.
In de Kruidenbuurt zijn het 6 incidenten waarvan 4 pogingen en 2 werkelijke inbraken. De politie gaat in 2012 weer met acties dit probleem aanpakken.
inbraken dommelbergen 2011


Burenhulp: een succes!!

Bij de start van ons nieuwe project: Burenhulp, hoopten we dat op ongeveer 1 op de 20 woningen een burenhulpsticker geplakt zou worden. Inmiddels is duidelijk dat dit gemiddelde met gemak wordt gehaald. Er zijn zelfs straten waarin op iedere 10 woningen een  sticker is aangebracht. Conclusie: de start van dit project is in ieder geval al een succes! Nu is het belangrijk om goed “door te pakken”. Wij willen dit project via het bulletin en onze site verder ondersteunen. Om te beginnen vragen wij u daarom of u uw ervaringen met dit project aan ons door wilt geven. Dan kunnen wij die plaatsen op onze site. Wij denken dat het daardoor meer leven gaat krijgen. Dus meld uw ervaringen, zodat andere bewoners een idee krijgen hoe Burenhulp in de praktijk werkt. Overigens, indien u, bij nader inzien, alsnog besluit om mee te doen met het project: wij hebben nog genoeg stickers. Geef het door via bazelmans@casema.nl en binnen 24 uur ligt er een sticker bij u op de deurmat.

                                                 

 

 

     
 
 
 
 

© Stichting Kruidenbuurt Oosterhout              Datum laatste wijziging 06-06-2013                Webdesign Peter Wassenaar

     
 

Naar Homepage