Nieuwsoverzicht 2009

 
     
 

Home  |  Foto Album

 
     
 

     

 
 

Nieuws overzicht  2012
Nieuws overzicht  2011
Nieuws overzicht  2010
Nieuws overzicht  2008

 
 

 

 
     
 

Nieuwjaarsborrel Buurtbeheer Kruidenbuurt

Op vrijdagavond 15 januari 2010 organiseert de stichting Buurtbeheer Kruidenbuurt weer een gezellige Nieuwjaarsborrel voor de bewoners van de Kruidenbuurt en de partners waarmee samengewerkt wordt.
Voor de trouwe bezoekers is het elkaar weer eens gezellig tegenkomen en voor nieuwe bewoners de gelegenheid om in contact te komen met andere bewoners. De bijeenkomst wordt gehouden in Effent aan de Kruidenlaan. Vanaf 19:30 uur staat de koffie klaar en zijn jullie van harte welkom.

Medewerking bewoners Amarant
Bewoners van Amarant (een instelling voor mensen met een verstandelijke en/ of verstandelijke en geestelijke beperking) maken de hapjes en iets lekkers voor bij de koffie. Bovendien zullen 2 bewoners, samen met een begeleidster ook voor de bediening op deze avond zorgen.

Oproep!
Amarant heeft gevraagd of er bewoners uit de Kruidenbuurt zijn die op nader overeen te komen tijdstippen (per cliënt verschillend en in overleg met de vrijwilliger te bepalen) met cliënten (één op één) willen fietsen. Hetzij naar de stad of 's zomers naar het bos of zomaar een eindje. Ook zoeken ze vrijwilligers die met de bewoners willen gaan zwemmen of wandelen. Kortom ze kunnen vrijwilligers gebruiken voor diverse activiteiten.

We hopen dat er mensen zijn vanuit onze Kruidenbuurt, die hier zo af en toe een uurtje vrij voor willen maken. Nadere informatie is te verkrijgen via Amarant, Esmoreitstraat 5 (Vrachelen in de buurt van de garagebedrijven). Coördinatrice:  Emmy van Rinsum tel. 490134.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met leden van het coördinatieteam of via info@kruidenbuurt-oosterhout.nl.

 

Samenloop voor hoop

Hallo buurtbewoners,
mijn naam is Karin Burm en ik woon in het Basielhof. Tijdens een training van mijn dochtertje bij Scorpio kwam ik in contact met het evenement dat volgend jaar op 26 en 27 juni wordt gehouden. Bij de atletiekvereniging Scorpio wordt de "Samenloop voor Hoop" georganiseerd, met het doel zoveel mogelijk geld op te halen voor de KWF Kankerstichting. Er zal 24 uur gewandeld worden en hiervoor zijn natuurlijk heel erg veel enthousiaste mensen nodig. Zelf heb ik me al aangemeld om met een kraampje te gaan staan waar je je kunt laten schmincken of een airbrush-tattoo kunt laten zetten. Om het aanbod zo groot mogelijk te maken in het kraampje zit ik ook te denken aan u beste buurtbewoner. Misschien kunt u wel heerlijke koekjes bakken die we kunnen verkopen, maakt u wel mooie armbanden die verkocht kunnen worden. Misschien wilt u wel gewoon komen helpen, en meewandelen kan natuurlijk ook. Het moet toch wel mogelijk zijn om met de Kruidenbuurt een wandelgroep samen te stellen.
Als u ideeën of vragen heeft kunt u mij mailen. Mijn mail-adres is: samenvoor@live.nl
 
Groetjes en hopelijk tot ziens,
Karin Burm

 

Beste wensen voor 2010

Het coördinatieteam van Buurtbeheer Kruidenbuurt wenst de bewoners van de Kruidenbuurt en de partners een gelukkig en veilig 2010. We hopen ook in 2010 weer op een prettige samenwerking, waardoor we samen de leefbaarheid, veiligheid en sociale betrokkenheid in de Kruidenbuurt kunnen blijven verhogen.

We hopen velen van u te ontmoeten en het glas met u te kunnen heffen op 2010 tijdens onze nieuwjaarsborrel op 15 januari vanaf 19.30 uur in Effent.

 

Kerstverlichting vernield in Kruidenbuurt

In de nacht van maandag 28 december en dinsdag 29 december is er tussen 2.00 uur en 9.00 uur de buitenkerstverlichting vernield op de hoek van de Basielhof/ Vlierlaan. De complete bedrading is vernield.

Mocht u iets gehoord of gezien hebben, neem dan contact op met de politie via 0900 8844 of mail naar team-oosterhout@mw-brabant.politie.nl

 

Inbraak woning Wijnruit

Er is ingebroken in een woning in de Wijnruit. De schuifpui is opengebroken, de gehele woning is doorzocht. Het is nog onduidelijk wat er precies gestolen is.

Zoals al eerder vermeld wordt er in deze donkere dagen vaak ingebroken. Zo is er de afgelopen dagen op meerdere plaatsen in Oosterhout, Oosteind, Made, Wagenberg en Waalwijk ingebroken.

Tips:
* Zorg voor goed hang- en sluitwerk
* Sluit de woning (ook kleine ramen) goed af, ook als u even weg bent
* Zorg dat uw woning een bewoonde indruk maakt
* Laat de buren weten als u een aantal dagen afwezig bent
* Zorg voor goede buitenverlichting
* Let erop dat de begroeiing niet te hoog
* Mocht u verdachte personen/ situaties zien, aarzel niet, maar bel de politie via 0900 8844. Bel bij heterdaad 112. Beide nummers zijn 24 uur per dag bereikbaar

 

Inbraak basisschool de Hobbit

Tussen vrijdag 11 december en maandag 14 december is er ingebroken in basisschool de Hobbit. De inbrekers zijn via het dak binnen gekomen en hebben diverse elektronica meegenomen.

Tips:

* Hebt u rond die tijd iets of iemand verdachts gezien, meld het bij de politie via 0900 8844
* Loopt u regelmatig langs de school, let dan de komende tijd, zeker met de vakantie voor de deur, extra op!
* Bent u getuige van een heterdaad, bel dan meteen de politie via 112 (beide nummers zijn 24 uur per dag bereikbaar)
* Denk niet een ander belt wel. Liever 2 meldingen, dan géén melding

 

Ruiten ingeslagen bij 4 auto's in de Basielhof

In de nacht van zaterdag 12 december op zondag 14 december zijn rond 3.20 uur bij 4 auto's op de Basielhof de voor- of achterruiten ingeslagen.  Een bewoner van de Basielhof heeft dit gehoord en is gaan kijken, maar heeft helaas niemand gezien.

Tips:
* Is er bij uw auto ook een ruit ingeslagen, doe in ieder geval aangifte bij de politie
* Meld het ook bij buurtbeheer Kruidenbuurt, zodat wij de bewoners kunnen informeren
* Mocht u iets gehoord of gezien hebben, neem dan contact op met de politie via 0900 8844 (24 uur per dag bereikbaar)
* Bel ook bij verdachte personen of situaties de politie via dit nummer
* Bent u getuige van een heterdaad bel dan onmiddellijk 112 (24 uur per dag bereikbaar)

 

Vuurwerk

Vuurwerk kopen mag:
- als je 16 jaar of ouder bent
- op 29, 30 en 31 december
- bij de erkende verkoopadressen.
Afsteken mag alleen op 31 december van 10.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur ’s nachts.

Melden overlast vuurwerk
U kunt dit melden bij de politie via 0900 8844. Belangrijk is dat u een signalement hebt. De politie of gemeentelijke handhavers gaan, indien de prioriteit dat toelaat, ter plaatse en houden de jongeren staande.

Strenge aanpak overtreders
Jongeren die vuurwerkregels overtreden lopen grote kans op een boete of een doorverwijzing naar Bureau Halt. Afhankelijk van hun leeftijd en de ernst van de overtreding krijgen ze daar voorlichting over vuurwerk en een aantal uren werkstraf opgelegd. De straf bestaat meestal uit het opruimen van zwerfvuil of helpen op de gemeentewerf of in een zorginstelling.

Kijk voor informatie ook op www.knalrelaxed.nl

 Opruimen zonder ongelukken
- Laat kinderen niet alleen opruimen, maar zorg dat er   
  een volwassene in de buurt is. Dit om te voorkomen    
  dat ze toch met vuurwerk gaan spelen.
- Vuurwerkresten zijn ongevaarlijk zolang je ze niet woo
  aansteekt. Steek dus niets meer aan!
- Dompel het vuurwerk onder in water om er helemaal
  zeker van te zijn dat het niet meer afgaat.

Doe mee en maak kans op een Wii Sports Pack of iPod Nano
Lever vuurwerkresten in op de Milieustraat en maak kans op een Wii Sports Pack. Iedere gevulde vuilniszak is goed voor één lot waarmee u kans maakt op een Wii. Na Nieuwjaar zamelt de gemeente kerstbomen in. Voor elke kerstboom krijgt u een lot, waarmee u kans maakt op een iPod Nano. Bij elke vuurwerkafvalzak en kerstboom krijgt u een Oosterhoutse kaneelstok.

Tot en met zaterdag 9 januari kunt u vuurwerkafval als kerstbomen inleveren op de Milieustraat. De winnende lotnummers worden bekendgemaakt in Weekblad Oosterhout op 20 en 27 januari. Ze staan vanaf 20 januari ook op de website www.oosterhout.nl

Heeft u een winnend lot, meldt u zich dan bij de gemeente Oosterhout via telefoon (0162) 489911.

 

Met vakantie: vul de vakantiekaart in

Gaat u tijdens de feestdagen met vakante, vul dan de vakantiekaart van de politie via de website www.politie.nl

* Zorg dat uw woning geen onbewoonde indruk maakt:
  - zorg dat uw post niet zichtbaar op de mat ligt
  - laat verlichting branden op tijden dat dat normaal ook gebeurt
  - vraag iemand de auto bij u op de oprit te zetten
  - laat een kopje + krant op tafel staan
* Laat een van de buren weten dat u met vakantie bent
Kijk voor meer tips op
www.politie.nl

 

Werkzaamheden aan Bovensteweg

Met deze brief informeer ik u over wegwerkzaamheden aan de Bovensteweg van vrijdagavond 11 december (vanaf 20.00 uur) tot zondagavond 13 december (18.00 uur), zodat u rekening kunt houden met de gevolgen die dit heeft voor het verkeer rondom uw bedrijventerrein.

 Werkzaamheden: van vrijdagavond 11 december 2009 van 20.00 uur tot zondag 13 december 18.00 uur (bij benadering). De diverse reparatiewerkzaamheden aan de Bovensteweg worden dan uitgevoerd. De Bovensteweg is dan wisselend vanaf de Statendamweg tot de verkeerslichten richting de A27 afgesloten van 20.00 tot 08.00 uur.
In de opstelvakken voor de verkeerslichten komende vanaf de Pasteurlaan richting de A27 wordt het asfalt vervangen in de nacht van vrijdag 11 december (20.00 uur) op zaterdag 12 december. In dezelfde nacht vinden werkzaamheden aan de middengeleider van het viaduct Hoofseweg plaats. Dit is nodig omdat de middengeleider nu niet waterdicht is.
Ook wordt gestart met de reparatie van de voegconstructie van de tunnelbak met de wegconstructie (in beide richtingen) bij de kruising met de Pasteurlaan. De reparatie aan de tunnelbak duurt het gehele weekend. Verkeer door de tunnelbak is het hele weekend niet mogelijk en wordt ter plaatse omgeleid.

Op zondag tussen 08.00 en 13.00 uur wordt er ook een weginspectie uitgevoerd van de gehele weg. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mobiele verkeersafzetting, wat kan leiden tot enig oponthoud. Uiterlijk zondag om 18.00 uur wordt de gehele Bovensteweg weer vrijgegeven voor verkeer. Bij regenachtig weer worden de werkzaamheden uitgesteld of kunnen ze uitlopen. Als de werkzaamheden eerder klaar zijn, gaat de weg natuurlijk eerder open.

Omleidingsroutes
Tijdens de werkzaamheden worden omleidingsroutes ingesteld. Het verkeer wordt met borden omgeleid. Bijgevoegd ontvangt u tekeningen van de omleidingsroutes. Ook zijn de omleidingen te bekijken op de website www.oosterhout.nl via nieuws onder de knop “Werken aan de weg”.
Verkeer tussen de Statendamweg en Weststad/de Wijsterd is tijdens de genoemde werkzaamheden wel mogelijk. Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer van en naar Weststad/de Wijsterd omgeleid via de A27 en de A59.

Heeft u na het lezen van deze brief nog vragen over verkeer of omleidingsroutes, neemt u dan contact op met Leon Deckers, telefoon (0162) 48 94 95 of l.deckers@oosterhout.nl. Voor de overige vragen kunt u terecht bij projectleider Jan van Rooten, telefoon (0162) 48 91 23 of j.van.rooten@oosterhout.nl.

 

Waarschuwing voor woningovervallen

Politie geeft tips en roept uw hulp in

De politie Midden en West Brabant ziet dat het aantal gewapende overvallen in de regio stijgt. Een trend die ook landelijk zichtbaar is. Het aantal woningovervallen in Nederland is explosief gestegen. Tot en met september van dit jaar nam het aantal woningovervallen landelijk met 33% toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het aantal woningovervallen op senioren nam toe, met ruim 84%.  De overvallen zijn grofweg te verdelen in twee categorieën: overvallen op ondernemers en overvallen op woningen. Vooral als de dagen korter worden, proberen de daders hun slag te slaan. In het donker worden ze minder snel herkend en zijn ze sneller uit beeld verdwenen.

In de helft van de woningovervallen komen de overvallers binnen omdat bewoners zelf de deur open doen. De politie adviseert burgers om voorzichtiger te zijn. Doe niet zomaar open, neem een spionnnetje in de deur of een deurketting. Als het het niet vertrouwt, doe dan niet open. Zolang de deur dicht blijft, heb je een extra barrière. Daarmee voorkom je de helft van de woningovervallen.

Overval op woning

Uit de cijfers blijkt dat deze overvallen iedere dag worden gepleegd, met name in de avonduren tussen 19.00 en 3.00 uur. Wees alert als er 's avonds bij u wordt aangebeld en u kent deze persoon niet. U vindt een aantal tips waardoor u de kans op een overval kunt verkleinen.

Hier vindt u een aantal tips waardoor u de kans op een overval kunt verkleinen:

 • Doe niet zonder nadenken de voordeur open. Controleer altijd vooraf wie er voor de deur staat.
 • Maak met uzelf de afspraak dat u na een bepaald tijdstip de voordeur niet meer opendoet als er aangebeld wordt.
 • Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóór dat u de persoon binnenlaat.
 • Laat een collectant niet ‘onbewaakt’ achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer, in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.
 • Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.
 • Doe een veiligheidsketting op de deur, zodat iemand niet zonder meer de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.
 • Daders zijn altijd uit op contant geld. Zorg dat u geen grote bedragen contant geld in huis heeft. Ook niet in een kluis.
 • Wees voorzichtig met informatie over uzelf. Denk daarbij aan informatie over avonden waarop u alleen thuis bent of over tijdstippen waarop u weggaat of thuiskomt.
 • Wees niet loslippig over uw bezittingen, schep er niet over op.
 • Wees voorzichtig met contacten die u legt via Internet. U weet immers nog weinig over de persoon waarmee u contact heeft. Spreek bijvoorbeeld eerst een aantal keer buitenshuis af om iemand beter te leren kennen. Gaat het om de ver- of aankoop via bijvoorbeeld een veilingsite, kies dan voor een neutrale plek voor de koop/verkoop.

Mocht u toch het slachtoffer van een woningoverval worden, dan is het beter om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw eigen veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken van de dader(s) in u op te nemen. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.
Kijk ook op
www.politie.nl of neem contact op met de politie via 0900 8844.

 

Preventieve actie woninginbraken Kruidenbuurt

OOSTERHOUT:  Vrijdagavond 20 november jl. heeft Buurtbeheer Kruidenbuur met met zeven bewoners,  vijf agenten en drie handhavers van de Gemeente een preventieve actie voor woninginbraken gehouden. Hierbij was plaatsvervangend korpschef Dick Schouten aanwezig. Er werden ruim 600 woningen gecontroleerd. Het doel van de actie was om de bewoners bewuster te maken van de mogelijkheden om het inbrekers moeilijk te maken. Hierbij valt te denken aan goede buitenverlichting, niet te hoge begroeiing en zorgen dat inbrekers geen mogelijkheden hebben om eenvoudig op een (plat)dak te klimmen.

Bij een flink aantal woningen ontbrak de buitenverlichting of was defect. Bij sommige woningen was het groen in de voortuin te hoog of waren er opklimmogelijkheden via kliko’s.

Wat opviel tijdens de actie waren de donkere achterpaden. Bij een van de huizen stonden op de benedenverdieping ramen open. Er werden soms ook openstaande deuren of poorten ontdekt.
In een aantal straten zijn ook auto’s gecontroleerd. Helaas waren niet alle auto’s afgesloten. In deze gevallen zijn de bewoners meteen aangesproken en waren reageerden ze positief.

Plv. korpschef Dick Schouten waarschuwde voor het groot aantal auto-inbraken dat regionaal gepleegd wordt. Inbrekers nemen dan vooral navigatie (ook ingebouwd) en airbags mee. Twee meldingen van verdachte personen / auto's werden direct door agenten onderzocht.

In verschillende straten kwamen bewoners naar buiten om te informeren wat er aan de hand was. Ze reageerden positief op de actie.  Alle deelnemers hebben zowel de actie als de samenwerking met de partners als zeer positief ervaren. Een activiteit, waar echt integraal
gewerkt is.

 

Gezellig Sinterklaasfeest Kruidenbuurt

Op vrijdagavond 20 november heeft buurtbeheer Kruidenbuurt een Sinterklaasfeest georganiseerd voor alle kinderen en kleinkinderen van bewoners uit de Kruidenbuurt. Uniek was dat ook kinderen van docenten van Effent, DE MAVO in Oosterhout, deelnamen aan dit Sinterklaasfeest.

De Sint had voor dit geweldige feest zelfs 7 zwarte pieten meegebracht. Die deden in het begin van de avond een optreden voor alle aanwezige kinderen. Vervolgens mochten alle kinderen alleen of in groepjes bij Sinterklaas komen. En ondanks zijn leeftijd wist de Sint van alle kinderen veel informatie te vertellen. Alle kinderen kregen van de Sint een cadeautje, dat ze op het eind van de avond mochten uitpakken.

Er was zowel voor de kinderen als voor ouders en opa's en oma's gezorgd voor drinken en iets lekkers. En natuurlijk ontbraken de pepernoten niet.

 

Nieuwe datum: Workshop Menselijk gedrag en Communicatie

De workshop Menselijk gedrag en Communicatie, die gepland stond voor 1 december gaat niet door. Er komen nog 1 of 2 vervolgworkshops. Deze zullen pas in 2010 gehouden worden. Hier volgen nog nieuwe data voor. Die worden bekend gemaakt via het informatiebulletin en de website.

 

Onbekenden aan de deur?

Vraag meteropnemers, reparateurs en collectanten naar hun legitimatie en controleer deze goed.Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. Sommige mensen proberen u bijvoorbeeld aan de deur op te lichten of uw huis binnen te komen om iets van u te stelen. Soms vragen ze u om een glaasje water of om pen en papier en glipt een handlanger uw huis binnen, terwijl u hiermee bezig bent. Ook doen dieven zich wel voor als collectant, meteropnemer of reparateur. Het kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn. Vertrouw nooit zomaar een vreemde. .......Lees verder......... (Zie website politie)
 

 

 

 

DERTIEN KAARTJES BALLONNENWEDSTRIJD BINNEN GEKOMEN

Er zijn nog 13 kaartjes binnen gekomen van de ballonnenwedstrijd, die werd gehouden voor de leerlingen van basisschool de Hobbit vanwege de onthulling van de zelf ontworpen verkeersborden. Op dit moment zijn er in totaal 16 kaartjes terug.

De nieuwe tussenstand van de ballonnenwedstrijd is:

* Merel Burm:          Schardam             137,5 km
* Selina Wijnings:    Oosthuizen           128,6 km
* Tijn Hornbach:      Ilpendam              107,2 km
* Mats van Doorn:    Amsterdam            96,5 km
* Kim Bouwhuis:      Oudewater             87 km
* Laura v.d. Hilst:    Oudewater             87 km
* Sara Smit:             Wilnis                     84,9 km
* Sem Reuvers:        Botshol                   84,4 km
* Matthijs Rotskot    Botshol                   84,4 km
* Eno Bolmeijer:      Abcoude                 82,5 km
* Lotte de Leeuw:    Papekop                 78,3 km
* Joost Broeders:     Kamerik                 73,1 km
* Nina van Gils:       Oudekerkerplas      73 km
* Estele Vogels:       Woerden                 72,1 km
* Sam Canjels:        Woerden                 72,1 km
* Patrick Leemans:  Waddinxveen          71,4 km

 

WIE HELPT MEE MET PREVENTIEVE ACTIE KRUIDENBUURT OP 20 NOVEMBER

Op vrijdag 20 november houdt de werkgroep Veilig Wonen/Buurtpreventie in samenwerking met de politie en handhavers van de gemeente een preventieve actie in de wijk om het aantal inbraken te beperken. Wij zijn op zoek naar bewoners die op 20 november van 19.00 uur tot 22.00 uur mee willen doen met deze actie. Aan het begin van de avond is er een korte uitleg. Na afloop is er een evaluatie. Belangstellenden kunnen zich melden bij Lilian van de Wiel, leden van het Coördinatieteam of via onze website.

Hoe meer mensen mee doen met deze actie, hoe meer woningen we kunnen bekijken. Dus. .  . . geef u op!
 

SINTERKLAASFEEST IN KRUIDENBUURT

Sint en zijn pieten komen op vrijdag 20 november van 18.30 tot 20.00 uur naar de Effent (voormalig Florijn College). Hij zal voor alle kinderen en kleinkinderen t/m 10 jaar van de bewoners van de Kruidenbuurt een cadeautje meenemen.
Ook de ouders, grootouders, ooms, tantes, broertjes en zusjes zijn hierbij van harte welkom.
De kosten bedragen € 5,- per kind tot en met 10 jaar.

Bewoners van de wijk kunnen zich opgeven door het juiste bedrag vóór 8 november a.s. over te maken op bankrekeningnummer 46.34.64.389 ten name van Buurtbeheer Kruidenbuurt, onder vermelding van de naam en de leeftijd van het kind.

 

WORKSHOP MENSELIJK GEDRAG EN COMMUNICATIE

In het vorige bulletin hebben we al iets geschreven over deze activiteit. De workshop  wordt gegeven in de Effent (voormalige Florijn College) door psychotherapeut Frans Peterse, in 2 sessies,  op 3 november en 1 december van 20.00 tot 22.00 uur. U hoeft zich niet op te geven en de toegang is gratis

De workshop gaat over de motieven (bewuste en onbewuste) die ten grondslag liggen aan het eigen gedrag. Gedrag is de uiting van wat in uw binnenste speelt en krijgt vorm door communicatie, zowel verbaal als non-verbaal. Twee workshops zijn  te weinig, maar het is een begin om iets te begrijpen van uw eigen en andermans gedrag. Het is niet alleen theorie wat U geboden wordt maar ook zelf actief oefenen. De workshop kan confronterend zijn, maar is zeker leerzaam.

Als u meedoet, dient u wel een schrijfblok en een pen mee te nemen.

 

CURSUS BUDDY WORDEN VOOR EEN CVA PATIENT

Nog enkele plaatsen vrij voor de cursus van 13 oktober a.s.   
Buddy worden voor een CVA patiënt, heeft als doel mensen met een CVA sociale en emotionele steun te kunnen bieden tijdens het langdurige revalidatieproces op weg naar herstel. Een buddy die vooral een luisterend oor biedt en de CVA-cliënt helpt bij het leren omgaan met de gevolgen van zijn of haar ziekte.

Weer de moeite waard…
De ervaringen, die er tot op heden zijn met de inzet van buddy’s bij mensen met een CVA,  het grote enthousiasme en de inzet maken het voor de cliënt weer de moeite waard.

Met een steuntje in de rug
Voordat een buddy wordt ingezet bij een cliënt biedt HOOM een gedegen training aan die speciaal gericht is op deze doelgroep en geeft mensen vaak net weer dat steuntje in de rug om vooruit te kunnen kijken.

De cursus bestaat uit 4 avonden en vindt plaats in Breda. 13 Oktober gaat weer een nieuwe groep van start, HOOM is hiervoor nog op zoek naar een aantal enthousiaste deelnemers! Deelname aan cursussen van HOOM is geheel kosteloos.

Uw belangstelling gewekt?
Meer informatie over buddyzorg voor CVA patiënten en aanmelden voor deze cursus kan telefonisch bij Amy van Doormaal, regiocoördinator buddyzorg T 06-53129470 of per e-mail info@hoomondersteuning.nl

 

“OMGAAN MET DEMENTIE” VOOR MANTELZORGERS

Oosterhout,

HOOM start op 6 oktober a.s. -in samenwerking met de dementieconsulent-  een cursus "Omgaan met Dementie" in de gemeente Oosterhout. Deze cursus is bedoeld voor mantelzorgers die nauw betrokken zijn bij de zorg voor een naaste die lijdt aan dementie.

Waarom deze cursus

Het doel van de cursus is het geven van informatie over dementie.

Hierbij komen onderwerpen als de verschillende vormen van dementie, mogelijke verschijnselen, de problemen die de omgang met een dementerende met zich mee kunnen brengen en wat dat betekent voor de mantelzorger aan de orde. In de cursus wordt  tevens aandacht besteed aan emotionele gevolgen en hoe om te gaan  met het specifieke gedrag. Ook hulpverleningsmogelijkheden worden aangereikt.

Waar en wanneer

De hele cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten die steeds plaatsvinden op dinsdag middag van 13.30 tot 15.00 uur. Cursusdata zijn: dinsdag 6, 13, 20 en 27 oktober en 3 november.

Plaats waar de cursus wordt aangeboden is Ac-cent Zuid Paterserf 117a te Oosterhout.

Cursusleiding en informatie

Wilma Pennings, coördinator mantelzorgondersteuning van HOOM zal in samenwerking met Daan van Delden, dementieconsulent, de cursus verzorgen. Het lesmateriaal en de cursusmap krijgt u de eerste middag uitgereikt.

 Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

 Wilt u graag deelnemen aan deze cursus dan kunt u zich, wegens vakantie van Wilma, aanmelden bij: Daan van Delden, dementieconsulent, T 06-52508661, e-mail: dementieconsulent@dementie-oosterhout.nl

 

 WONINGINBRAAK: DE GELEGENHEID MAAKT DE DIEF!

Bron: www.politie.nl

Als de R in de maand is, neemt het aantal woninginbraken elk jaar weer toe. De lange, donkere herfst- en winteravonden maken het inbrekers makkelijker om ongezien te werken. De politie probeert zoveel mogelijk woninginbraken op te lossen. Maar voorkomen is natuurlijk beter. Gelukkig kunt u daar zelf ook veel aan doen.

Een inbreker heeft maar 30 seconden nodig om binnen te komen. Doet hij er langer over, dan loopt hij het risico om gesnapt te worden en zoekt hij vaak een andere locatie. Veilig wonen is dan ook vooral een kwestie van bewust wonen. Een goed slot op een deur helpt niet, als u een raam open laat staan.

De politie spoort inbrekers op, maar voorkomen is beter. Maak het de inbreker moeilijk. Foto politie Midden en West Brabant, Bart van Hattem

Politiekeurmerk Veilig Wonen®
U kunt inbrekers voor zijn door uw woning aan te (laten) passen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. De kans op inbraak daalt dan met ruim 90%. Zie voor meer informatie www.politiekeurmerk.nl.

Sociale controle
Het helpt echt als u samen met uw buurtgenoten een oogje in het zeil houdt. U kunt bijvoorbeeld met mensen uit uw wijk een tijd afspreken wanneer u de hond uitlaat. Als buurtgenoten elkaar afwisselen, is er veel controle op straat. Om hier meer handen en voeten aan te geven, kunt u een buurtpreventieproject starten. De gemeente, woningbouwvereniging en de wijkagent kunnen u hierbij ondersteunen.

Meld verdachte situaties
Bel bij onraad of verdachte situaties direct 112. Onthoud het signalement van de verdachte persoon en eventueel het kenteken van de auto en vluchtrichting. Het kan ook voorkomen dat u iets weet over een misdrijf maar dat niet durft te melden. In zo’n geval belt u de anonieme meldlijn M: Meld Misdaad Anoniem. Deze meldlijn is bereikbaar op 0800-7000. M. is een doorgeefluik. De medewerkers zorgen ervoor dat uw melding terecht komt bij de politie, zonder dat uw naam of telefoonnummer bekend wordt. De politie beslist over eventuele vervolgacties.

Testjes op de politiewebsite

*    Voor een snelle test kunt u de inbraaktest doen op deze site (> Preventie >
     Inbraaktest). Deze quick scan van de politie geeft u een globale indruk van de
     beveiliging van uw woning. Uiteraard biedt de test geen garanties.

*    Gaat u op vakantie? Zorg dat u uw woning veilig achterlaat! Doe de
     Vakantietest en vul de vakantiekaart in! Kijk op deze site (> Preventie >
     Vakantietips). 

Algemene tips

*     Zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het keurmerk SKG
      2 sterren met R. Zie voor meer informatie
www.politiekeurmerk.nl.
*    
Laat nooit sleutels zitten aan de binnenzijde van het slot; berg huissleutels op
      een vaste plaats op.
*    Zorg voor goede verlichting bij toegangsdeuren.
*    Breng rookmelders aan op elke verdieping met slaapruimten.   
*    Houd de groenvoorziening rondom de woning laag.
*    Hang in de meterkast een kaartje met gegevens van personen die in geval van
     nood gewaarschuwd kunnen worden. Hulpverleningsdiensten zoeken daar
     standaard als eerste om contactpersonen te zoeken.
*    Merk waardevolle voorwerpen met postcode / huisnummer.
*    Maak foto's van waardevolle voorwerpen.
*    Berg waardevolle spullen op in een kluisje thuis of bij bank.
*    Maak van uw huis geen etalage.
*    Berg ladders of ander klimmateriaal op achter slot en grendel.
*    Bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie. Denk, als het gaat om de
     veiligheid in uw buurt, niet te snel: “Dat zijn mijn zaken niet.”

Uw wijkagent
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw wijkagent André Duister. Als elke seconde telt, kunt u 112 bellen, maar als het ook zonder zwaailicht kan, belt u 0900-8844 (lokaal tarief). U kunt de wijkagent ook bereiken door een mail te sturen naar team-oosterhout@mw-brabant.politie.nl

POLITIECONTROLE I.V.M. WONING- EN BEDRIJFSINBRAKEN IN DOMMELBERGEN

Bericht van de wijkagent Andre Duister:

In verband met de gepleegde bedrijfs- en woninginbraken in de wijken van  Dommmelbergen is er op vrijdag 30 oktober 2009 een uitgebreide politiecontrole gehouden.
Onder de naam "actie tegenhouden" vinden binnen het district Oosterhout deze controles met regelmaat plaats in het kader van het donkere dagen offensief.
Door 10 politieambtenaren (waaronder een motorrijder) werden aan de Burgemeester Elkhuizenlaan en de Dommelbergenweg ruim 250 voertuigen staande gehouden.
Voertuigen werden gecontroleerd en personen werden via de meldkamer nagetrokken. Relevante gegevens worden daarbij in de politiesystemen vastgelegd.

Daarnaast werd er verbaliserend opgetreden voor verkeersovertredingen.
Verbalen: 6x geen gordel, 2 x constructiesnelheid bromfiets en 6 x verlichting. Verder moeten twee bestuurders hun rijbewijs tonen op het politiebureau en zal een bestuurder aan moeten tonen dat de door hem bestuurde personenauto op het moment van controle verzekerd was.

 

DIEFSTAL 4 FIETSEN UIT AFGESLOTEN PARKEERGARAGE CASCADEGEBOUW

In de nacht van 27 oktober op 28 oktober zijn uit de afgesloten parkeergarage van het Cascadegebouw 4 goede Gazellefietsen gesloten.
Mocht u informatie hebben, die te maken heeft met deze diefstallen dan kunt u dit melden bij de politie via 0900 8844 (24 uur per dag bereikbaar) of via team-oosterhout@mw-brabant.politie.nl (tijdens kantooruren).

Hulp bewoners gevraagd:

* De politie vraagt bewoners alert te zijn op verdachte personen en deze te melden bij de politie.

* Meld het ook als u een verdachte situatie ziet

* Denk niet, de buren bellen, dus ik bel maar niet. Liever één keer teveel gebeld, dan één keer te weinig.

* Is direct ingrijpen van de politie gewenst, bel dan meteen 112 (24 uur per dag bereikbaar)

 

VERNIELINGEN BIJ DE PAPENDONK

In de nacht van zondag 25 oktober op maandag 26 oktober zijn er op de Papendonk diverse vernielingen verricht. De dader(s) zijn wel binnen geweest, maar er wordt niets vermist. De daders hebben de zijdeur, die toegang geeft tot de bergingen ingetrapt. Ook de 4 deuren van garages en 4 deuren van de bergingsboxen zijn ingetrapt. Daarnaast is er nog veel materiële schade aan kozijnen, sloten en deuren. Er is door de voorzitter van eigenaren aangifte gedaan bij de politie.

Mocht u informatie hebben over deze vernielingen dan kunt u dat melden bij de politie via 0900 8844 of via team-oosterhout@mw-brabant.politie.nl

Als u verdachte situaties en/ of personen ziet kunt u dit ook via bovenstaand telefoonnummer of emailadres bij de politie melden.

 

INBRAAK BASISSCHOOL DE HOBBIT

Op vrijdag 23 oktober 2009 is er tussen 22.00 uur en 23.30 uur ingebroken in basisschool de Hobbit. De inbrekers zijn via braak langs de achterkant de school binnen gekomen. Mocht u naar aanleiding van deze inbraak informatie hebben, dan kunt u dit melden bij de politie via 0900 8844 of via team-oosterhout@mw-brabant.politie.nl

Wij vragen u extra alert te zijn en bij verdachte personen of situaties ook de politie te bellen. Wanneer er een heterdaad is, belt u 112. Beide nummers zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Denkt u niet: de buren bellen wel, ik hoef niet meer te bellen. Liever één keer teveel gebeld, dan één keer te weinig.

 

TWEE KAARTJES BALLONNENWEDSTRIJD BINNEN GEKOMEN

Er zijn weer  2 kaartjes van de ballonnenwedstrijd terug gestuurd:
- de ballon van Kim Bouwhuis is in Oudewater terecht gekomen
- de ballon van Mats van Doorn is helemaal naar Amsterdam gevlogen

DE TUSSENSTAND VAN DE BALLONNENWEDSTRIJD IS:

* Mats van Doorn: 96, 5 km
* Kim Bouwhuis: 87 km
* Nina van Gils: 73 km

 


EERSTE KAARTJE BALLONNENWEDSTRIJD BINNEN

In de namiddag van Dinsdag 20 Oktober tijdens het vliegeren op een grasveld aan de Oudekerkerplas vond ik restanten van een ballon met daaraan een kaartje bevestigd.
Op het kaartje staat de naam vermeld van.....tadadataaa..NINA v.GILS

Deze ballon heeft 73 km door de lucht gevlogen.

 

VERKEERKSBORDEN ONTHULD DOOR WETHOUDER HANS VAN BRUMMEN EN MYRTHE EN VALERIE

Op dinsdag 20 oktober heeft wethouder Hans van Brummen, samen met de winnaars van de wedstrijd "ontwerp zelf een verkeersbord voor de Kruidenbuurt", deze borden onthuld.

Omdat beide winnaars in groep 7 van basisschool de Hobbit zaten, werd in die groep een taart aangesneden waarop het winnende verkeersbord van Myrthe Drewes stond afgebeeld. De wethouder feliciteerde Myrthe en de tweede prijswinnares Valerie de Vries met hun zelf ontworpen verkeersbord en zei het geweldig te vinden dat kinderen zelf hierop de aandacht willen vestigen. Hij zei dat het een goed idee zou zijn om het winnende bord bij alle scholen te hangen.

Beide winnaars kregen uit handen van de wethouder een gedichtenbundel met gedichten, die kinderen rond de straatspeeldag hadden gemaakt. De verkeersborden waren ook ontworpen tijdens de straatspeeldag, die door buurtbeheer Kruidenbuurt georganiseerd was. Met deze wedstrijd wilde Buurtbeheer Kruidenbuurt de aandacht vestigen op de 30 km in de wijk. Enige tijd later heeft er een smiley in de Vlierlaan gestaan om de bestuurders attent te maken op hun snelheid. Het "verkeersbord" van Myrthe hangt inmiddels op de Vlierlaan en het bord van Valerie op de Waterkerslaan.

Vervolgens gingen alle kinderen van school met een ballon naar buiten. Daar benadrukte de wethouder nogmaals het belang van de 30 km, maar nu vooral voor de vele ouders en belangstellenden. Daarna mochten alle ballonnen de lucht in omdat veel kinderen het moeilijk vonden de ballonnen nog langer vast te houden.

Valerie mocht als eerste haar bord onthullen en was helemaal onder de indruk. Ook Myrthe wist niet wat ze zag toen haar tekening veranderd was in een echt verkeersbord.

Buurtbeheer Kruidenbuurt hoopt dat iedereen in de Kruidenbuurt inderdaad niet harder dan 30 km rijdt in het belang van onze kinderen.

   

 eerste prijs: Myrthe Drewes                                                        tweede prijs: Valerie de Vries

 

TWEE WONINGINBRAKEN IN LAVENDELHOF, ÉÉN INBRAAK IN JAN STEENLAAN

- Tussen 14 augustus 2009 om 5.00 uur en 23 augustus 15.30 uur is er ingebroken in een woning aan de Lavendelhof.
- Op 22 augustus jl. kreeg de politie een melding van een inbraak aan de Jan Steenlaan. Omdat de bewoners met vakantie zijn, is niet te zeggen wanneer er ingebroken is.
- Op 23 augustus jl. is er tussen 20.00 uur en 20.30 uur ingebroken in een woning in de Lavendelhof.
- Ook op andere plaatsen in Oosterhout is ingebroken.

DE WIJKAGENT VRAAGT UW HULP:

- Let op verdachte situaties
- Bewoners zijn de ogen en oren van de wijk
- Tijdens het uitlaten van de hond of een rondje door de wijk te lopen, kun je getuige zijn van dergelijke situaties of personen
- Verdachte personen in voertuig: noteer kenteken, merk, kleur auto, aantal personen
- Verdacht persoon op de hoek van de straat. Informeer bij buurtbewoners of zij hem kennen. Meld het anders altijd bij de politie. Probeer zoveel mogelijk gegevens door te geven.
- Mogelijk woont de dader in de buurt

Meld deze bij de politie:
       * Direct melden: bij spoed 112
       * Direct melden: 0900 8844
       * Per mail: team-oosterhout@mw-brabant.politie.nl

       * Meld misdaad anoniem: 0800 7000

Bedankt voor uw medewerking

Wijkagent André Duister
Team Oosterhout

DIEFSTAL 4 AUTOWIELEN IN PARKEERGARAGE DILLEHOF

In de nacht van donderdag 1 oktober op vrijdag 2 oktober zijn er in de parkeergarage aan de Dillehof van één auto 4 wielen gestolen. Het gaat hier om hele speciale wieldoppen, die met een bepaalde sleutel eraf gehaald moeten worden. De dader(s) heeft eerst een ruitje ingetikt om het juiste materiaal voor deze wielen te bemachtigen. Daarna zijn alle vier de wielen verwijderd en is de auto op blokken stenen gezet.

Mocht u rond die tijd iets opvallends gezien hebben bij de Dillehof, neem dan contact op met de politie per mail via team-oosterhout@mw-brabant.politie.nl, via 0900-8844 (dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar) of via anoniem 0800 7000.

ZONNIG VOETBALTOERNOOI IN KRUIDENBUURT

Op zondag 27 september j.l. werd, in het kader van het burendweekend, een geslaagd voetbaltoernooi gehouden op het veld aan de Lavendelhof/ Vlierlaan. De deelnemende teams speelden met veel enthousiasme hun partijen, daarbij aangemoedigd door ouders, buurtbewoners en andere belangstellenden.

Gelukkig kon buurtbeheer Kruidenbuurt rekenen op de spontane medewerking van aanwezigen voor het scheidsrechter spelen en het na afloop opruimen van de materialen.

Het waren spannende wedstrijden, waarbij voor het team Real Black en Red Pitbuls goed aan elkaar gewaagd waren en ook de Doggies en het Superteam waren gaven elkaar goed tegenstand.

* eerste prijs: Real Black

* tweede prijs: Red Pitbuls

* derde prijs: Superteam

* vierde prijs: de Doggies

GESLAAGD JEU DE BOULESTOERNOOI

Op zaterdag 26 september werd in het kader van burenweeken een zeer geslaagd Jeu de Boulestoernooi gehouden op de banen op het veld bij de Basielhof. Net als vorig jaar was het weer een gezellig evenement waarbij spelers de ene keer mét elkaar speelden en de andere keer tegen elkaar. Dat zorgde op een bijzondere manier voor verbroedering. En natuurlijk speelde het weer ook in het voordeel mee. Verschillende bewoners uit de Kruidenbuurt kwamen zaterdagmiddag een kijkje nemen bij het toernooi. Er waren zelfs mensen die later op de middag terug kwamen om te kijken hoe de wedstrijd verliep.

Gelukkig hadden de organisatoren bij het klaarzetten en opruimen hulp van verschillende bewoners.

- eerste prijs: Kees Lodewijks,

- tweede prijs voor Dick

- derde prijs voor Wim Bazelman

De prijswinnaars van de competitie werden ook bekend gemaakt:

- eerste prijs: Peter en Willy

- tweede prijs: Rikkie en Albert

- derde prijs: Marian en Marianne

          

WONINGINBRAAK EN TWEE POGINGEN TOT WONINGINBRAAK IN SCHILDERSBUURT

Gaatjesboorders actief in Schildersbuurt Dommelbergen

Inbrekers nemen bij woninginbraak TV en twee auto's mee
 

OOSTERHOUT: Vanmorgen (11 augustus j.l.) werd omstreeks 07.15 uur ontdekt dat in een woning aan de Vincent van Goghlaan was ingebroken. De daders hebben de twee auto's van de bewoners meegenomen. Op twee andere adressen in dezelfde wijk, woningen aan de Jan van Scorelstraat en Jan Steenlaan bleef het bij een poging. De politie is op zoek naar getuigen. Mensen die vannacht verdachte personen en of voertuigen hebben waargenomen in de wijk worden verzocht contact op te nemen met 0900-8844.

 

De inbraak werd vanmorgen door de overburen van de benadeelden ontdekt. Zij zagen dat beide auto's van de oprit verdwenen waren.  Het gaat om een zwartkleurige BMW met het kenteken 25-GJX-6 en een zwarte BMW met het kenteken 90-HTH-1. De inbrekers hebben toegang tot de woning verkregen door in het draairaam van de keuken aan de voorzijde gaatjes te boren rondom de hefboomsluiting.  De dieven hebben in de woning kennelijk de autosleutels gevonden. Ook de TV hebben ze meegenomen.

 

Bij een woning aan de Jan van Scorelstraat werd vannacht ook getracht een draairaam te openen aan de voorzijde van de woning door twee gaatjes te boren. Bij deze woning waren de hefbomen echter voorzien van kleine sloten waardoor ze niet konden worden geopend.


Ook bewoners aan de Jan Steenlaan meldden een inbraakpoging. Ook daar bleek het om gaatjesboorders te gaan. Daar werden gaatjes in het kozijn van een raam geboord. Het raam zat echter nog dicht. Mogelijk zijn de inbrekers hier gestoord bij hun werkzaamheden.

 

De politie heeft een buurt- en sporenonderzoek ingesteld.
Bron: www.politie.nl

 

POGING TOT INBRAAK EFFENTMAVO (voorheen Florijn College)

Van maandag 3 augustus op dinsdag 4 augustus is rond middernacht een poging tot inbraak geweest bij de Effentmavo aan de Kruidenlaan.
Vanwege het harde geluid van rinkelend glas hebben zowel bewoners van de Dillehof als een bewoner van de Jacob van Ruysdaelhoek gereageerd.
Vanwege de duisternis kon er helaas geen goed signalement gegeven worden.

Mocht u iets gezien of gehoord hebben, dan wordt u verzocht dit te melden bij de politie via 0900 8844.

In geval van heterdaad (zoals in bovenstaande situatie) belt u 112. (beide telefoonnummers zijn 24 uur per dag bereikbaar.

 

INBRAAK WONING WATERKERSLAAN

De wijkagent heeft op zaterdag 1 augustus laten weten dat er op zondag 19 juli is ingebroken in een woning aan de Waterkerslaan.

Met heeft zich middels braak toegang verschaft tot de woning en daaruit zijn diverse goederen ontvreemd.

De laatste tijd valt het de politie op dat het aantal inbraken in Oosterhout Noord sterk stijgt. Door de politie zijn reeds maatregelen genomen. Zo vinder er extra controles in de wijk plaats. Mochten bewoners "iets verdachts" zien dan is het dringende verzoek dit te melden bij de politie via 0900 8844 of bij heterdaad via 112. Beide nummers zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Let bij verdachte situaties o.a. op:

- merk auto
- kenteken
- kleur auto
- aantal inzittenden

Let bij verdachte personen op:

- huidskleur
- haardracht
- kleding
- snor, baard
- opvallende kenmerken

NIEUW SPEELTOESTEL TIJMHOF

Het nieuwe speeltoestel in de Tijmhof wordt waarschijnlijk half september geleverd en geplaatst.
Voordat het toestel geplaatst wordt, zal eerst de ondergrond worden aangepast en de gekleurde belijning in de tegelverharding.

De gemeente is naar de basisscholen gegaan om daar te overleggen wat de wensen van de kinderen waren voor het nieuwe toestel.

Dit wordt het nieuwe speeltoestel van de Tijmhof:

                                

MYRTHE EN VALERIE PRIJSWINNAARS TEKENWEDSTRIJD VERKEERSBORDEN

Tijdens de straatspeeldag konden kinderen meedoen met de wedstrijd: ontwerp je eigen verkeersbord". Deze wedstrijd sloot aan bij het speerpunt 30 km van de werkgroep verkeer.

Er hebben veel kinderen meegedaan met de wedstrijd en het was voor de jury had er een hele kluif aan om de mooiste tekening uit te kiezen. Er sprongen 2 tekeningen uit. De beste tekening volgens de jury was die van Myrthe Drewes, die de eerste prijs kreeg, en de tweede prijs was voor Valerie de Vries.

Op donderdag 16 juli ontvingen de prijswinnaars uit handen van de voorzitter van Buurtbeheer Kruidenbuurt Lilian van de Wiel en een lid van de werkgroep verkeer Jo Carpentier hun prijs. De eerste prijs bestond uit een pakket met buitenspeelmateriaal, de tweede prijs was een pakket met materialen over paarden.

Maar hiermee is de wedstrijd nog niet afgelopen. Het is nl. de bedoeling dat de borden in de wijk opgehangen worden. De gemeente is hiervoor nog op zoek naar een frame waar de tekeningen in kunnen hangen. De prijswinnaars zullen bij het officiële van het plaatsen van die borden betrokken worden.
Binnenkort ziet u hier de winnende verkeersborden en een aantal foto's.

   
Prijswinnaars Myrthe en  Valerie

 

    

Eerste prijs: Myrthe Drewes                                                    Tweede prijs Valerie de Vries

SNELHEID INFORMATIE DISPLAY (SID) IN KRUIDENBUURT

Op woensdag 8 juli wordt op de Vlierlaan de eerste Sneldheid Informatie Display geplaatst. De Snelheid Informatie Display wijst de automobilisten op een vriendelijke manier op hun snelheid. De afdeling Realisatie en Beheer Woonomgeving heeft in overleg met 12 verschillende buurtgroepen een aantal locaties aangewezen waar de SID de komende 72 weken komen te staan.

Vanuit de enquête was dit onderwerp al naar voren gekomen. De verkeerswerkgroep is met de gemeente gaan praten. Er is eerst een snelheidsmeting gedaan in de Vlierlaan en die liet zien dat er inderdaad te hard gereden wordt.
De werkgroep heeft hier in het informatiebulletin ook al een keer aandacht voor gevraagd, omdat het vaak de bewoners uit de wijk zijn, die te hard rijden.

Omdat verkeersdrempels niet altijd wenselijk zijn, is de gemeente met een vriendelijker alternatief gekomen. Het bord werkt op zonne-energie en is daardoor ook nog milieuvriendelijk. Het bord blijft 6 weken staan.

Als het na 72 weken een succes blijkt te zijn, overweegt de gemeente om nog een SID aan te schaffen.

AFGELOPEN WEEKEND EN VORIGE WEEK INBRAKEN IN DIVERSE WONINGEN EN BEDRIJVEN IN OOSTERHOUT NOORD

In het weekend van 5 en 6 juli, maar ook in de dagen daarvoor zijn er verschillende inbraken of pogingen tot inbraken in woningen en bedrijven in Oosterhout Noord geweest.

Door de politie is het afgelopen weekend extra gesurveilleerd.

De politie vraagt bewoners extra alert te zijn en verdachte situaties en of personen direct bij de politie te melden. Dit kan 24 uur per dag via 0900 88844. Ziet u iets op heterdaad aarzel dan niet en bel meteen 112. Ook daar kunt u 24 uur per dag terecht. 

We willen proberen gezamenlijk met bewoners en politie deze inbraken te verminderen en streven ernaar ze te voorkomen. U kunt dat ook doen door zelf alert te zijn op het goed sluiten van deuren en ramen, ook als u maar even weg bent.

Vakantietip:

Veilig achterlaten van uw woning

De vakantie staat voor de deur! Even lekker weg om te genieten van uw vrije tijd. Om echt te kunnen ontspannen is het natuurlijk belangrijk dat u uw woning veilig achterlaat.
Invullen vakantiekaart

INBREKERS LEZEN MEE OVER VAKANTIE OP TWIITER, HYVES EN MYSPACE

Twitteraars en andere gebruikers van sociale websites zoals Hyves en MySpace doen er goed aan voorzichtig te zijn met de verspreiding van berichten over hun vakantieplannen.

Vakantie
Inbrekers lezen mee, waarschuwt verzekeraar FBTO. Meldingen over waar en hoe lang iemand met vakantie gaat, kunnen voor inbrekers aanleiding zijn om het woonadres te achterhalen en toe te slaan.
 

Vakantieblog
'Het plaatsen van vakantie-informatie op Hyves en Twitter of het bijhouden van een vakantieweblog geeft inbrekers inzicht in de persoonlijke levenssituatie. Vroeger controleerden inbrekers de papieren in de brievenbus om te achterhalen of iemand met vakantie was, nu kijkt met in de digitale brievenbus', aldus FBTO.

JONGEREN VAN DAK HOBBIT GEHAALD DOOR GEZAMENLIJKE ACTIE POLITIE EN BUURTBEHEER KRUIDENBUURT

Op woensdagavond 15 juli jl heeft de wijkagent op aanwijzing van leden van Buurtbeheer Kruidenbuurt vier jongeren aangetroffen op het dak van bassisschool de Hobbit.

De jongeren zijn staande gehouden en in samenwerking met een surveillerende motoragent is hun proces verbaal aangezegd.

Het terrein van basisschool de Hobbit is voorzien van een hekwerk en er zijn bordjes aangebracht met de tekst "verboden toegang". Als onbevoegden worden aangetroffen kan tegen hun proces verbaal worden opgemaakt of kan doorverwijzing plaatsvinden naar bureau Halt bij minderjarigen.

Het betreden van het platte dak van de school is tevens niet toegestaan en valt onder "baldadig gedrag". Lopen op het dak van de school kan schade en lekkage tot gevolg hebben.

Bovengenoemde actie is weer een voorbeeld van hoe we samen de Kruidenbuurt leefbaar en veilig houden!

INBRAAK EFFENT (VOORHEEN FLORIJN COLLEGE)

In de nacht van zaterdag 4 juli op zondag 5 juli is er ingebroken in het Effent (voorheen het Florijn College). Bij de inbraak zijn spullen gestolen.

De politie heeft inmiddels een buurtonderzoek ingesteld.

Mocht u iets verdachts gezien hebben, neem dan contact op met de politie via 0900 8844 of via team-oosterhout@mw-brabant.politie.nl

Informatieavond Bovensteweg – Pasteurlaan / Burgemeester Elkhuizenlaan

De aansluiting Bovensteweg – Pasteurlaan / Burgemeester Elkhuizenlaan is één van de belangrijkste knooppunten in de wegenstructuur van Oosterhout. De verkeersafwikkeling op deze aansluiting staat in de spitsperioden onder druk en dit zal naar verwachting in de toekomst toenemen. Ook staat de Burgemeester Elkhuizenlaan op het onderhoudsprogramma van de gemeente.

De gemeente Oosterhout bereidt deze twee projecten gelijktijdig voor. Tijdens de informatieavond op woensdag 8 juli wordt het concept Voorlopig Ontwerp voor deze totale reconstructie gepresenteerd.

Veiligheid en bereikbaarheid

Bij het herontwerpen van de Bovensteweg – Pasteurlaan / Burgemeester Elkhuizenlaan wordt onder andere aandacht besteed aan doorstroming van het verkeer tussen de tangent en de snelwegen, aanpassing van de verkeerssituatie aan de landelijke richtlijnen van Duurzaam Veilig (o.a. vrijliggende fietspaden, toegankelijke bushaltes en twee rotondes). Met belanghebbenden is in een eerder stadium over drie alternatieven voor het kruispunt Bovensteweg – Pasteurlaan / Burgemeester Elkhuizenlaan gepraat. Op basis daarvan is de keuze gemaakt om het kruispunt uit te rusten met een verkeersregelinstallatie.

Fasering

In de eerste fase van het project wordt het Voorlopig Ontwerp en het Definitief Ontwerp opgesteld. Naar verwachting wordt de reconstructie in 2010 gerealiseerd.

Meer informatie

U bent van harte welkom op de informatieavond op 8 juli op het Stadhuis, Slotjesveld, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Het concept Voorlopig Ontwerp wordt plenair gepresenteerd. Daarna is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

BUITENLANTAARN ONTVREEMD IN BASIELHOF

Een bewoner uit de Basielhof heeft gemeld dat sinds dinsdagavond 30 juni zijn buitenlantaarn ontvreemd is. De bewoner heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Tip:

- Mocht bij u ook iets dergelijks gebeurd zijn, doe dan altijd aangifte bij de politie.
- Meld het ook bij Buurtbeheer Kruidenbuurt, zodat wij weten wat er in onze wijk  
  speelt. Indien nodig kunnen wij met de wijkagent overleggen om te kijken of we   
  er gezamenlijk iets aan kunnen doen.
- Geef u ogen en oren goed kost. Als u iets ziet wat niet klopt, meld het dan bij de 
  politie via 0900 8844.
- Als het heterdaad is, bel dan altijd 112.
- Beide telefoonnummers zijn 24 uur per dag bereikbaar.

JONGEREN DOORVERWEZEN NAAR BUREAU HALT N.A.V. ONDERZOEK POLITIE RONDOM VERNIELINGEN HOBBIT

Naar aanleiding van vernielingen aan en rondom basisschool de Hobbit in april 2009 is door politieteam Oosterhout een onderzoek ingesteld. Daarbij zijn meerdere jongeren door de politie verhoord. In overleg met justitie is besloten dat 2 jongeren voor deze vernielingen naar Bureau HALT gestuurd worden (zie www.halt.nl). Eén jongere zal aan het "Stopproject" deelnemen. (Zie ook de haltwebsite voor meer informatie over het "Stopproject")

THEMA BEWONERSAVOND 22 JUNI: OMGAAN MET HANGJONGEREN

Bang voor hangjeugd?

Misschien voelt u zich weleens onveilig door de aanwezigheid van hangjeugd. Toch hebben jongeren lang niet altijd slechte bedoelingen. Ze zoeken een plek om samen te zijn. Het kan helpen om zelf in gesprek te gaan en te vertellen waar u mee zit. Kijk voor meer informatie op www.politie.nl/Midden-en_West-Brabant

Buurtbeheer Kruidenbuurt organiseert in samenwerking met Theek 5 en de Gemeente Oosterhout om 20.00 uur een bewonersavond met het thema:  het benaderen van jongeren. Deze avond wordt verzorgd door Hans Kaldenbach in het Florijn College. Hans Kaldenbach is werkzaam bij de Hogeschool Utrecht en verzorgt trainingen en lezingen’. Zijn werk wordt omschreven als ‘gedegen, zeer praktisch, interactief en enthousiasmerend’.

Tijdens de bewonersavond brengt hij een acteur mee, die samen met hem op interactieve manier laat zien hoe je met hangjongeren om kunt gaan. Hij geeft daarbij concrete tips voor effectief gedrag.

Een van de boeken die Hans Kaldenbach heeft geschreven is: “Hangjongeren”. Een boek met 99 tips voor buurtbewoners en voorbijgangers, die zonder machtpositie jongeren aan willen spreken.

Tijdens de avond komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:

-       Herkenbare situaties met jongeren

-       Verschillende groepen jongeren

-       Judoaanpak en karateaanpak

Kijk voor meer informatie op www.hanskaldenbach.nl. Hier vindt u ook een samenvatting van het boekje “Hangjongeren”

AANMELDEN VOOR FIETSTOCHT EN BARBECUE

Op zondag 28 juni houdt Buurtbeheer Kruidenbuurt weer de jaarlijkse fietstocht met na afloop een gezellige barbecue. U kunt kiezen uit een fietstocht van 20 of 25 km. De start is tussen 12.00 uur en 13.00 uur vanaf het Florijn College.

Na afloop van de fietstocht begint rond 16.00 uur tot 20.00 uur de barbecue. De kosten voor dit festijn zijn dit jaar laag gehouden, omdat we weer een prijs hebben gewonnen met Kern met Pit. Volwassenen betalen € 5,- en kinderen tot 12 jaar € 2,50.

Deelnemers kunnen zich inschrijven door het juiste bedrag over te maken op bankrekeningnummer 46.34.64.389 ten name van Buurtbeheer Kruidenbuurt, onder vermelding van “fietstocht en barbecue” en vermelding van het aantal volwassenen en kinderen of bij de leden van het coördinatieteam. In dat geval moet het bedrag contact betaald worden bij inschrijving. De inschrijvingstermijn sluit op 19 juni.

Tevens zijn we voor deze activiteit op zoek naar vrijwilligers. Mensen die zich als vrijwilliger willen melden voor de fietstocht en/ of barbecue kunnen dat via de website of de leden van het coördinatieteam doen.

STRAATSPEELDAG KRUIDENBUURT ENORM SUCCES

Op woensdag 20 juni hebben zo'n 400 kinderen zich enorm vermaakt tijdens de straatspeeldag in de Kruidenbuurt. Daarnaast waren er ook veel ouders en buurtbewoners aanwezig tijdens de straatspeeldag De opening van de straatspeeldag werd verricht door de band "De Rubensbende". Zij waren zo enthousiast dat ze deze middag zelfs 2 keer optraden.

Kinderen konden allerlei spelletjes doen, een ritje achterop de motor maken, beschuit versieren, op de straat tekenen, over het water lopen en kinderen konden geschminkt worden enz.  Vanuit de werkgroep verkeer was er een wedstrijd om een verkeersbord te ontwerpen. Dit jaar had Outflow gezorgd voor een workshop dans en een workshop graffitispuiten. Hier werd door veel kinderen aan deelgenomen.

Ook dit jaar kwam de brandweer weer langs en mochten kinderen, zelfs al waren ze nog maar heel klein, zelf de brandweerspuit hanteren. Bewoners hadden gezorgd voor koekjes en ook kinderdagverblijf Pluk de Dag kwam koekjes brengen, die ze met de kinderen samen hadden gebakken.

Gelukkig hadden we ook dit jaar weer voldoende hulp van bewoners, maar ook van stagiaires van de NHTV en een 10 tal leerlingen van het Florijn College hebben meegeholpen in het kader van de maatschappelijke stage.

De gemeente had voor alle kinderen voor een ijsje gezorgd.

Na afloop van de straatspeeldag is er nog een spijkerjasje gevonden.

INBRAAKMELDING LEIDT AGENTEN NAAR HENNEPKWEKERIJ

OOSTERHOUT: Een inbraak melding in een woning aan het Lavendelhof leidde maandag 8 juni tot de vondst van een hennepkwekerij. In het huis stond 527 planten opgesteld.

Buurtbewoners meldden omstreeks 14.00 uur bij de politie dat er ingebroken was bij hen in de straat. De voordeur van een huis was namelijk opengetrapt. Agenten gingen polshoogte nemen en vonden in de woning een wietplantage. De kwekerij was verdeeld over de eerste en de tweede verdieping van het huis. In totaal stonden er 527 hennepplanten, terwijl de stroomvoorziening op frauduleuze wijze was aangelegd. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage laten ontmantelen door een gespecialiseerd ruimingsbedrijf. Het  kweekmateriaal en de planten werden in beslag genomen. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd en vervolgens vernietigd. De politie heeft de woning laten afsluiten en stelde een buurtonderzoek in. Daarbij werd duidelijk dat vermoedelijk Oost-Europese mannen de woning zijn binnengedrongen om de oogst te stelen. Er zijn nog geen arrestaties verricht. Uiteraard is wel de identiteit van de bewoner bekend bij de politie. Bron: www.politie.nl

Tips van de politie:

* Geef in geval van een hennepkwekerij niet alleen ogen en oren de kost, maar ook uw neus
* Let op vochtoverlast (b.v. ramen die altijd beslagen zijn)
* Afgeplakte ruiten
* Wanneer wekenlang alles dicht blijft
* Als u het idee heeft dat er niemand in een woning woont en er toch iemand regelmatig langs komt
* Lekkages
* Draadje naar een lantaarnpaal

Mocht u het niet vertrouwen meld dit dan bij de politie via 0900 8844. Wilt u liever anoniem blijven dan kunt u een melding doen bij MELD MISDAAD ANONIEM via 0800 7000. Uw anonimiteit wordt hierbij gegarandeerd.
 

STRAATSPEELDAG KRUIDENBUURT

Op woensdag 10 juni wordt in de Kruidenbuurt voor de 5e keer de straatspeeldag gehouden op het veld Vlierlaan/Lavendelhof. De straatspeeldag begint om 13.30 uur en duurt tot 16.30 uur.

Tijdens deze middag zorgt de band "de Rubensbende" voor lifemuziek.

Tijdens de straatspeeldag kunnen de kinderen deelnemen aan allerlei spelletjes zoals Sumoworstelen, lopen over touwen over het water, koek versieren. Er worden door Outflow 2 workshops verzorgd: graffiti spuiten en dans.
Ook dit jaar kunnen kinderen weer een ritje achterop de motor maken  Ook dit jaar zal de brandweer weer aanwezig zijn zodat kinderen zelf de brandweerspuit kunnen hanteren.

De werkgroep verkeer is deze middag ook aanwezig. Zij willen aandacht vragen voor de 30 km snelheid in onze wijk. Vandaar dat de Vlierlaan dit jaar tussen de nummers 164 en 206 tussen 12.00 uur en 17.00 uur afgesloten worden.
Kinderen worden uitgenodigd om zelf een bord 30 km. te ontwerpen. De bedoeling is om dit bord in de wijk op te hangen in de hoop dat bewoners op de snelheid zullen letten.

De straatspeeldag is mede mogelijk door de medewerking van bewoners die de straatspeeldag organiseren, opbouwen en afbreken en assisteren bij de diverse spelletjes. In het kader van de maatschappelijke stage voor scholieren zullen ook een 10 tal jongeren van het Florijn College meehelpen met opbouwen en afbreken en het assisteren bij de spelletjes.

Natuurlijk is er voor iedereen wat te drinken en zorgen we voor wat lekkers voor de kinderen. We hopen ook veel bewoners te ontmoeten.

VELD BASIELHOF WORDT OPGEKNAPT

Naar aanleiding van vragen van het coördinatieteam over het veld bij de Basielhof/ gymzaal de Hobbit, heeft de buurtcoördinator laten weten dat het veld helemaal opgeknapt wordt.

Het veld was erg slecht, er waren veel sporen in gereden, er bleef water staan en er kon geen onderhoud (zoals maaien) meer uitgevoerd worden.

Informatieavond Bovensteweg – Pasteurlaan / Burgemeester Elkhuizenlaan

De aansluiting Bovensteweg – Pasteurlaan / Burgemeester Elkhuizenlaan is één van de belangrijkste knooppunten in de wegenstructuur van Oosterhout. De verkeersafwikkeling op deze aansluiting staat in de spitsperioden onder druk en dit zal naar verwachting in de toekomst toenemen. Ook staat de Burgemeester Elkhuizenlaan op het onderhoudsprogramma van de gemeente.

De gemeente Oosterhout bereidt deze twee projecten gelijktijdig voor. Tijdens de informatieavond op woensdag 8 juli wordt het concept Voorlopig Ontwerp voor deze totale reconstructie gepresenteerd.

Veiligheid en bereikbaarheid

Bij het herontwerpen van de Bovensteweg – Pasteurlaan / Burgemeester Elkhuizenlaan wordt onder andere aandacht besteed aan doorstroming van het verkeer tussen de tangent en de snelwegen, aanpassing van de verkeerssituatie aan de landelijke richtlijnen van Duurzaam Veilig (o.a. vrijliggende fietspaden, toegankelijke bushaltes en twee rotondes). Met belanghebbenden is in een eerder stadium over drie alternatieven voor het kruispunt Bovensteweg – Pasteurlaan / Burgemeester Elkhuizenlaan gepraat. Op basis daarvan is de keuze gemaakt om het kruispunt uit te rusten met een verkeersregelinstallatie.

Fasering

In de eerste fase van het project wordt het Voorlopig Ontwerp en het Definitief Ontwerp opgesteld. Naar verwachting wordt de reconstructie in 2010 gerealiseerd.

Meer informatie

U bent van harte welkom op de informatieavond op 8 juli op het Stadhuis, Slotjesveld, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Het concept Voorlopig Ontwerp wordt plenair gepresenteerd. Daarna is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

GESLAAGDE FIETSTOCHT EN BARBECUE

Op zondag 28 juni konden bewoners meedoen aan de fietstocht met na afloop een barbecue. De start was tussen 12.00 uur en 13.00 uur vanaf het Florijn College. Alle deelnemende fietsers waren erg enthousiast over de , door buurtbeheer Kruidenbuurt uitgezette route, die onder andere leidde langs het Cadettenkamp in Teteringen en de Leemputten (het vroegere Surea) in Dorst. Tijdens de fietstocht was er voor iedereen wat te drinken.

Na de fietstocht stond er een  barbecue klaar voor de  fietsers. In tegenstelling tot vorig jaar was het dit jaar schitterend weer. Tijdens de barbecue werden er volop nieuwe contacten gelegd en hebben bewoners spontaan aangeboden bij activiteiten te willen helpen.

INBREKERS LEZEN MEE OVER VAKANTIE OP TWIITER, HYVES EN MYSPACE

Twitteraars en andere gebruikers van sociale websites zoals Hyves en MySpace doen er goed aan voorzichtig te zijn met de verspreiding van berichten over hun vakantieplannen.

Vakantie
Inbrekers lezen mee, waarschuwt verzekeraar FBTO. Meldingen over waar en hoe lang iemand met vakantie gaat, kunnen voor inbrekers aanleiding zijn om het woonadres te achterhalen en toe te slaan.
 

Vakantieblog
'Het plaatsen van vakantie-informatie op Hyves en Twitter of het bijhouden van een vakantieweblog geeft inbrekers inzicht in de persoonlijke levenssituatie. Vroeger controleerden inbrekers de papieren in de brievenbus om te achterhalen of iemand met vakantie was, nu kijkt met in de digitale brievenbus', aldus FBTO.

POLITIE CONTROLEERT OP RIJDEN DOOR ROOD LICHT BIJ OVERSTEEK EFFENTWEG/ ELKHUIZENLAAN

Op vrijdagochtend 26 juni jl. is door de politie team Oosterhout toezicht gehouden bij de verkeerslichten aan de Effentweg bij de oversteek met de Burgemeester Elkhuizenlaan. Dit i.v.m. klachten van weggebruikers over rijden door rood licht door fietsers en automobillisten. Dit levert levensgevaarlijke situaties op. Ondanks dat de politie in uniform aanwezig was, werden er toch verkeersovertredingen gemaakt. Twee personen kregen een proces verbaal voor rijden door rood licht.

VEEL PRAKTIJKERVARINGEN TIJDENS BEWONERSAVOND: "OMGAAN MET HANGJONGEREN"

Op maandagavond 22 juni heeft Hans Kaldenbach een workshop gegeven met het thema "omgaan met hangjongeren". Hans Kaldenbach is werkzaam bij de Hogeschool in Utrecht en verzorgt trainingen en lezingen. Daarnaast heeft hij een aantal boeken geschreven: "Hangjongeren" een boek voor buurtbewoners en voorbijgangers; "Respect" een boek voor professionals over omgaan met jongeren in de straatcultuur.

's Middags had Hans Kaldenbach in Theek 5 een lezing gegeven voor professionals. Zowel de lezing 's middags als de workshop 's avonds was georganiseerd in samenwerking met de gemeente Oosterhout, Theek 5 en Buurtbeheer Kruidenbuurt.

Hans bracht zijn lezing op een gedegen, zeer praktische, interactieve en enthousiastmerende manier. In het begin van de workshop werd ingegaan op theoretische achtergronden over hoe je jongeren het beste wel/ niet aan kunt spreken. Daarbij is het belangrijk om in ieder geval contact te leggen met de jongeren. Hij maakt daarbij onderscheid tussen een judostijl en een karatestijl. Vanuit de gevoelde ergernis komt dit laatste veelal naar boven (er bovenop springen dus), maar meestal is de judoaanpak (begrip tonen, meebewegen) effectiever. Die aanpak moet je leren. In het boek staan 15 tips en 45 aandachtspunten voor het aanspreken van jongeren met een kort lontje.

Tijdens de avond konden de aanwezigen verschillende situaties vanuit de praktijk in de Kruidenbuurt oefenen met behulp van een acteur, die op voortreffelijke manier in de huid van de jongeren kroop. Hans begeleidde deze rollenspelen, door tussentijds te bespreken hoe de jongere en de bewoner zich voelden. Vervolgens werd gekeken hoe je op een andere manier contact kunt leggen met de jongeren.

Binnenkort kunt u via deze site de samenvatting downloaden van de eerder genoemde boeken.

AUTOSPIEGEL AFGEBROKEN

Een bewoner van de Tuinkruid meldde dat zijn autospiegel afgebroken is. Dit is gebeurd tussen zaterdagavond 23 mei 20.00 uur en zondagochtend 13.00 uur. De bewoner heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Tips:

- Hebt u iets gezien wat met deze vernieling te maken heeft, neem dan contact op met de politie via 0900 8844

- Mocht uw auto beschadigd zijn, doe altijd aangifte bij de politie

- Meld het ook bij Buurtbeheer Kruidenbuurt. Op die manier weten we wat er zich in onze wijk afspeelt en kunnen we indien nodig met de wijkagent overleggen wat we gezamenlijk kunnen doen.

 

BUURTBEHEER KRUIDENBUURT WINT PREDICAAT KERN MET PIT

Op woensdag 22 april ontving Buurtbeheer Kruidenbuurt in het Provinciehuis in Den Bosch het Predikaat Kern met Pit en € 1000,-. Deze wedstrijd is van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij en is bedoeld om bewoners te stimuleren de leefbaarheid in dorpen en wijken te verhogen.

Buurtbeheer Kruidenbuurt heeft voor deze wedstrijd de doelstelling het verhogen van de sociale betrokkenheid door het organiseren van structurele en incidentele activiteiten ingediend. Dit is iets wat bewoners in de enquête van 2006 zelf als wens hebben aangegeven.

De jury was erg te spreken over de zelfwerkzaamheid van de bewoners en de groeiende sociale controle. Alle activiteiten worden georganiseerd voor en door bewoners uit de Kruidenbuurt. De jury was ook onder de indruk van de goede samenwerking met het Florijncollege.

Bewoners kunnen structureel wandelen, fietsen, computeren, reanimatiecursus volgen, koken, bridgen. Daarnaast zijn er incidentele activiteiten zoals de nieuwjaarsreceptie, actie Kruidenbuurt schoon, straatspeeldag, fietstocht met barbecue, jeu de boulestoernooi en – competitie, voetbaltoernooi en het sinterklaasfeest.

Zie juryrapport

Buurtbeheer Kruidenbuurt is erg blij met zoveel vrijwilligers en de goede samenwerking met het Florijncollege.

         

 

Oproep gevonden fiets op onze website heeft succes!

Vandaag heeft de eigenaresse van de gevonden fiets op de Effentweg zich gemeld.
Dankzij de alertheid van bewoners is de gevonden fiets aan de politie overgedragen en is er ook een melding bij Buurtbeheer Kruidenbuurt gedaan. Daardoor kon er een oproep op onze website geplaatst worden.

Jongens betrapt bij vuurtje stoken

OOSTERHOUT: Vrijdagavond heeft de politie aan de Kruidenlaan vier jongens van 13, 14, 15 en 15 jaar uit Oosterhout op heterdaad betrapt. Het viertal zat in een houden speelhut van een school aan de Kruidenlaan een vuurtje te stoken. De hut liep door de brand schade op. De politie hield extra toezicht in de Kruidenbuurt in verband met eerdere overlastmeldingen. De ouders van de vier jongens zijn op de hoogte gebracht. De politie maakt proces-verbaal op.    

Bron: www.politie.nl

 

Alertheid bewoners gevraagd:

Vanwege de eerder vernielde ruiten en de brandstichting verzoeken wij bewoners extra alert te zijn.

- Neem zo snel mogelijk contact op met de politie als u iets ziet wat niet klopt

- Als de jongeren op het moment dat u belt nog bezig zijn met vernielingen, brandstichting of iets anders belt u dan 112

- Belt u op een later tijdstip, bel dan 0900 8844

- Meld het ook bij Buurtbeheer Kruidenbuurt, zodat wij gezamenlijk met de school en politie kunnen bekijken wat we kunnen doen.

Fiets gevonden op Effentweg

Een alerte bewoner heeft op vrijdagavond 11 april een fiets gevonden op de Effentweg/ Landbouwweg. Omdat de fiets er op zaterdag 12 april nog lag, heeft de bewoner de fiets mee naar huis genomen en dit gemeld bij de politie.

Mocht u een fiets kwijt zijn, neem dan contact op met de politie via 0900 8844 om te kijken of dit wellicht uw fiets is.

Afgelopen 2 weken 17 ruiten ingegooid bij basisschool de Hobbit!

In de afgelopen 2 weken zijn er bij basisschool de Hobbit aan de Kruidenlaan 17 ruiten ingegooid. Het blijkt dat er voornamelijk vanaf het dak de hoge ruiten van de aula ingegooid zijn.

Mocht u iets gezien hebben, of ziet u jongeren op het dak van de school, die ruiten vernielen, verzoeken wij u dit te melden bij de politie. Als de jongeren op dat moment bezig zijn kunt u 112 bellen. Hebt u iets gezien, waarbij de daders niet meer aanwezig zijn, maar waar u wel waardevolle informatie over heeft, dan kunt u via 0900 8844 contact opnemen met de politie.

Meld het ook bij de school en buurtbeheer Kruidenbuurt, zodat we gezamenlijk kunnen proberen deze vernielingen te laten stoppen.

Bewoners die rond de school wonen of daar regelmatig lopen willen we verzoeken extra alert te zijn!

Veel enthousiasme tijdens actie "Kruidenbuurt Schoon"

Zaterdag 21 maart deed Buurtbeheer Kruidenbuurt weer mee met de nationale actie “Nederland Schoon”, die dit jaar samenviel met MAKE A DIFFERENCE A DAY. Vele vrijwilligers gingen vanuit 3 locaties op pad om de hele Kruidenbuurt schoon te maken.

De bewoners van de Dillehof waren op vrijdag al begonnen met de omgeving van het gebouw schoon t e maken. En ook zaterdag werd er daar nog door een aantal mensen hard gewerkt. Ook bij de Papendonk heeft een groep bewoners de omgeving helemaal opgeruimd. Vanuit basisschool de Hobbit werd door bewoners, oud en heel jong gestart om de rest van de Kruidenbuurt schoon te maken. Er waren zelfs 2 hele kleine kinderen die nog in de wandelwagen zaten, die meededen met deze actie. En die zagen alles op de grond natuurlijk heel goed liggen. Het spreekwoorden  “zien werken doet werken” of “als er één schaap over de dam is, volgen er meer” waren deze ochtend in de Kruidenbuurt van toepassing. Doordat er op verschillende plaatsen hard gewerkt werd, werden andere kinderen gestimuleerd om ook naar school te komen en mee te helpen.
De gemeente had gezorgd voor de benodigde materialen, zoals prikstokken, handschoenen en vuilniszakken. De materialen werden ’s morgens door een medewerker van de buitendienst met veel plezier gebracht en opgehaald. Daarnaast had de gemeente ook gezorgd voor worstenbrood, appelflappen en ranja. Buurtbeheer Kruidenbuurt had gezorgd dat er verse koffie was en had voor alle kinderen een klein presentje.
 

Inbraak Lavendelhof voorkomen dankzij alertheid bewoners

Zaterdag 14 maart is er rond 21.00 uur een poging tot insluiping gedaan bij een woning aan de Lavendelhof. De daders zijn via de brandgang naar de achterkant van de woning gegaan. Een tweetal mannen wilden over de poort klimmen. De alerte bewoners hoorden een vreemd geluid en gingen kijken en keken de daders recht in hun gezicht. De daders zijn vervolgens op de vlucht geslagen. De bewoners zijn langs de voordeur gaan kijken en zagen daar nog een derde man staan wachten.
De daders zijn 3 blanke mannen, waarschijnlijk afkomstig uit Oost Europa. De man die stond te wachten droeg een rode trui of jas.

Mocht u die avond iets gezien hebben dat verband houdt met deze zaak, meld het dan bij de politie via 0900 8844.

TIPS:

* Neem bij een vreemd geluid altijd even polshoogte
* Meld verdachte personen/situaties altijd bij de politie via 0900 8844
* Bel bij spoed 112
* Probeer zoveel mogelijk kenmerken door te geven
* Meld het ook bij Buurtbeheer, zodat wij kunnen zorgen dat we andere bewoners preventief kunnen waarschuwen en kunnen vragen om belangrijke informatie

Afgelopen 2 weken 17 ruiten ingegooid bij basisschool de Hobbit!

In de afgelopen 2 weken zijn er bij basisschool de Hobbit aan de Kruidenlaan 17 ruiten ingegooid. Het blijkt dat er voornamelijk vanaf het dak de hoge ruiten van de aula ingegooid zijn.

Mocht u iets gezien hebben, of ziet u jongeren op het dak van de school, die ruiten vernielen, verzoeken wij u dit te melden bij de politie. Als de jongeren op dat moment bezig zijn kunt u 112 bellen. Hebt u iets gezien, waarbij de daders niet meer aanwezig zijn, maar waar u wel waardevolle informatie over heeft, dan kunt u via 0900 8844 contact opnemen met de politie.

Meld het ook bij de school en buurtbeheer Kruidenbuurt, zodat we gezamenlijk kunnen proberen deze vernielingen te laten stoppen.

Bewoners die rond de school wonen of daar regelmatig lopen willen we verzoeken extra alert te zijn!

Burenhulp: een succes!!

Bij de start van ons nieuwe project: Burenhulp, hoopten we dat op ongeveer 1 op de 20 woningen een burenhulpsticker geplakt zou worden. Inmiddels is duidelijk dat dit gemiddelde met gemak wordt gehaald. Er zijn zelfs straten waarin op iedere 10 woningen een  sticker is aangebracht. Conclusie: de start van dit project is in ieder geval al een succes!

Nu is het belangrijk om goed “door te pakken”. Wij willen dit project via het bulletin en onze site verder ondersteunen. Om te beginnen vragen wij u daarom of u uw ervaringen met dit project aan ons door wilt geven. Dan kunnen wij die plaatsen op onze site. Wij denken dat het daardoor meer leven gaat krijgen.

Dus meld uw ervaringen, zodat andere bewoners een idee krijgen hoe Burenhulp in de praktijk werkt.

Overigens, indien u, bij nader inzien, alsnog besluit om mee te doen met het project: wij hebben nog genoeg stickers. Geef het door via bazelmans@casema.nl en binnen 24 uur ligt er een sticker bij u op de deurmat.

                                                 

 

Spiegels van auto afgetrapt

Op zaterdagavond 28 maart j.l. zijn er bij een auto, die geparkeerd stond op de Wijnruit aan beide kanten de spiegel afgetrapt. Dit is gebeurd tussen 20.00 uur en 23.00 uur.
Mocht u iets gezien of gehoord hebben, dan verzoeken wij u dit te melden bij de politie via 0900 8844.

Als er bij meer auto's vernielingen zijn aangericht dan vragen wij u hiervan aangifte te doen bij de politie via bovenstaand nummer of digitaal via www.politie.nl. Meld dit ook bij Buurtbeheer Kruidenbuurt, zodat wij met de wijkagent kunnen bespreken of we gezamenlijk iets kunnen doen.

Bent u getuige van een dergelijke vernieling: BEL DAN 112!

 

Weer een prijs voor Buurtbeheer Kruidenbuurt

Op woensdagmiddag 22 april a.s. ontvangt Buurtbeheer Kruidenbuurt in het Provinciehuis in Den Bosch een predikaat "Kern met Pit" met bijbehorende geldprijs van  1000,- of een aanmoedigingsprijs van  500,-. Buurtbeheer Kruidenbuurt heeft ook dit keer weer meegedaan met de wedstrijd "Kern met Pit" van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij. Voor deze wedstrijd heeft Buurtbeheer het speerpunt VERHOGEN VAN DE SOCIALE COHESIE ingediend. Belangrijk onderdelen hierbij zijn natuurlijk onze structurele en incidentele activiteiten. Wij willen van deze gelegenheid gebruik maken om alle trekkers van de structurele activiteiten heel hartelijk te bedanken. Zonder de inzet van deze mensen, hadden wij in onze Kruidenbuurt niet zoveel activiteiten. Ook dank aan iedereen die zijn medewerking heeft gegeven en nog geeft aan de incidentele activiteiten. Zonder al die hulp kunnen wij dit soort dingen hier in onze buurt niet organiseren.

 

Veel enthousiasme tijdens actie "Kruidenbuurt Schoon"

Zaterdag 21 maart deed Buurtbeheer Kruidenbuurt weer mee met de nationale actie “Nederland Schoon”, die dit jaar samenviel met MAKE A DIFFERENCE A DAY. Vele vrijwilligers gingen vanuit 3 locaties op pad om de hele Kruidenbuurt schoon te maken.

De bewoners van de Dillehof waren op vrijdag al begonnen met de omgeving van het gebouw schoon t e maken. En ook zaterdag werd er daar nog door een aantal mensen hard gewerkt. Ook bij de Papendonk heeft een groep bewoners de omgeving helemaal opgeruimd. Vanuit basisschool de Hobbit werd door bewoners, oud en heel jong gestart om de rest van de Kruidenbuurt schoon te maken. Er waren zelfs 2 hele kleine kinderen die nog in de wandelwagen zaten, die meededen met deze actie. En die zagen alles op de grond natuurlijk heel goed liggen. Het spreekwoorden  “zien werken doet werken” of “als er één schaap over de dam is, volgen er meer” waren deze ochtend in de Kruidenbuurt van toepassing. Doordat er op verschillende plaatsen hard gewerkt werd, werden andere kinderen gestimuleerd om ook naar school te komen en mee te helpen.
De gemeente had gezorgd voor de benodigde materialen, zoals prikstokken, handschoenen en vuilniszakken. De materialen werden ’s morgens door een medewerker van de buitendienst met veel plezier gebracht en opgehaald. Daarnaast had de gemeente ook gezorgd voor worstenbrood, appelflappen en ranja. Buurtbeheer Kruidenbuurt had gezorgd dat er verse koffie was en had voor alle kinderen een klein presentje.
 

 

Inbraak Lavendelhof voorkomen dankzij alertheid bewoners

Zaterdag 14 maart is er rond 21.00 uur een poging tot insluiping gedaan bij een woning aan de Lavendelhof. De daders zijn via de brandgang naar de achterkant van de woning gegaan. Een tweetal mannen wilden over de poort klimmen. De alerte bewoners hoorden een vreemd geluid en gingen kijken en keken de daders recht in hun gezicht. De daders zijn vervolgens op de vlucht geslagen. De bewoners zijn langs de voordeur gaan kijken en zagen daar nog een derde man staan wachten.
De daders zijn 3 blanke mannen, waarschijnlijk afkomstig uit Oost Europa. De man die stond te wachten droeg een rode trui of jas.

Mocht u die avond iets gezien hebben dat verband houdt met deze zaak, meld het dan bij de politie via 0900 8844.

TIPS:

* Neem bij een vreemd geluid altijd even polshoogte
* Meld verdachte personen/situaties altijd bij de politie via 0900 8844
* Bel bij spoed 112
* Probeer zoveel mogelijk kenmerken door te geven
* Meld het ook bij Buurtbeheer, zodat wij kunnen zorgen dat we andere bewoners preventief kunnen waarschuwen en kunnen vragen om belangrijke informatie

 

Politie Oosterhout schrijft 28 bekeuringen uit tijdens de controle 'Brom effe normaal'

OOSTERHOUT - De politie heeft dinsdagochtend 17 maart, in het kader van 'Brom effe normaal'  een controle uitgevoerd aan de Kruidenlaan. Tussen 07.00 uur en 09.30 uur werden onder andere schoolgaande leerlingen van een middelbare school gecontroleerd. Het doel van de controle is de veiligheid te vergroten. In totaal passeerden er 38 bromfietsen het controlepunt. In 11 gevallen schreef de politie een bekeuring uit voor onder andere het overtreden van de maximale constructiesnelheid van 50 km/uur.  Daarbij werden twee kentekenbewijzen ingevorderd omdat ze een overschrijding hadden van respectievelijk 62 en 85 km/uur.
 

Naast de bromfietsbekeuringen kregen 17 automobilisten een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel en niet handsfree bellen.

Tevens werd er op de kruising Burgemeester Elkhuizenlaan/ Kruidenlaan gecontroleerd op het negeren van het rode verkeerslicht. Hiervoor werden geen overtredingen geconstateerd.

Bron: www.politie.nl

 

Kratje voor glas/blik gevonden in Basielhof

Bewoners van de Basielhof hebben een kratje voor glas/ blik met het huisnummer 84 gevonden in hun achtertuin. De eigenaar van dit kratje kan contact opnemen met Carlos en Maartje Spoelstra tel. 740997.

 

Buurtbeheer Kruidenbuurt doet mee met actie Nederland schoon

In het kader van de landelijke actie “Nederland Schoon” doet buurtbeheer Kruidenbuurt ook dit jaar weer mee op zaterdag 21 maart mee met deze landelijke actie. We hopen dat veel bewoners jong en oud uit de Kruidenbuurt vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur mee zullen doen aan de actie “Kruidenbuurt Schoon”.

We starten zaterdag 21 maart om 10.00 uur vanaf basisschool de Hobbit aan de Kruidenlaan. De gemeente Oosterhout en woningcorporatie Cires ondersteunen de actie. Zo zorgt de gemeente voor de benodigde materialen en voor iets lekkers bij de koffie. Buurtbeheer is aanwezig om voor koffie en drinken te zorgen.
We hopen veel mensen zaterdag 21 maart te zien, want VELE HANDEN MAKEN LICHT WERK.
Kijk voor meer informatie op onze website: www.kruidenbuurt-oosterhout.nl

 

Preventieactie tegen auto-inbraken door Buurtbeheer Kruidenbuurt Oosterhout en politie

Oosterhout NB, 01-03-2009 • Zaterdagavond hebben leden van het coördinatieteam Buurtbeheer Kruidenbuurt, de werkgroep Veilig Wonen en bewoners in samenwerking met de politie een preventieve controle gehouden tegen inbraken in auto’s. Eén van de bewoners sloot zich spontaan aan en ging mee op pad om auto’s te controleren.

Voor aanvang van de controle werd door de wijkagent een briefing gehouden, waarbij de actie werd uitgelegd en afspraken werden gemaakt over de controle. Er zijn bijna 600 auto’s gecontroleerd op de aanwezigheid van waardevolle spullen en of de auto's waren afgesloten. Acht bewoners en twee politieagenten gingen samen in koppeltjes op pad de Kruidenbuurt in. In een aantal auto’s waren zichtbaar waardevolle spullen aanwezig, zoals autoradio’s of - frontjes en een telefoon. Ook troffen de controleurs meerdere auto’s aan die niet waren afgesloten. Bij de meeste auto-eigenaren is aangebeld om hen daarvoor te waarschuwen. De bewoners reageerden zeer positief op deze actie en ze sloten direct hun auto af. Tijdens de evaluatie waren alle deelnemers erg enthousiast over deze actie en is als zeer zinvol ervaren om een dergelijke actie in samenwerking met de politie te doen. Het is de bedoeling om later in het jaar weer een soortgelijke actie te gaan houden, maar dan met een ander aandachtspunt.

Buurtbeheer Kruidenbuurt houdt zich sinds 2005 bezig met het verbeteren van de leefbaarheid, veiligheid en het verhogen van de sociale cohesie. Buurtpreventie is één van de speerpunten en deze actie paste daar heel goed in.

Auteur: Henk Snepvangers/Lilian van de Wiel (voorzitter buurtbeheer kruidenbuurt)

 

Ruiten auto's parkeerplaats Papendonk en Vlierlaan vernield

In de nacht van zaterdag 14 februari op zondag 15 februari zijn bij 2 auto's op de parkeerplaats aan de Papendonk de ruiten vernield. In diezelfde nacht zijn er ook auto's in de Vlierlaan vernield met een steen.
De bewoners worden gestimuleerd hiervan aangifte te doen bij de politie.

Nog meer auto's vernield op Vlierlaan en Lavendelhof
In de Vlierlaan is bij een auto die op de oprit stond met een openhaardblok het linkerachterportier ingeslagen en vervolgens is het blok de auto ingegooid. Ook in de Lavendelhof is een auto vernield.
Mocht uw auto ook vernield zijn doe dan altijd aangifte bij de politie en meld het ook bij buurtbeheer. Zie verder ook het andere bericht over de vernielde auto's.

 

Inbraak in woning Vincent van Goghlaan

Op vrijdag 23 januari is er tussen 18.45 en 23.45 ingebroken in een woning aan de Vincent Van Goghlaan 3 te Oosterhout.

Uit de woning zijn diverse goederen weggenomen. Mocht u informatie uit de wijk horen die van belang kan zijn voor dit onderzoek dan kunt u dit melden via 0900-8844 of via team-oosterhout@mw-brabant.politie.nl

 

Speeltoestel Tijmhof verwijderd omdat het is afgekeurd
 
In januari is de jaarlijkse inspectie van speeltoestellen gehouden door de gemeente. Hieruit bleek dat het houten speeltoestel aan het water in de Tijmhof afgekeurd is vanwege houtrot en beschadigingen aan de constructie.
Vanwege de veiligheid is de gemeente genoodzaakt om dit toestel deze week al te verwijderen.
Vanwege de snelheid waar dit mee moest gebeuren is de gemeente niet in de gelegenheid geweest dit te communiceren. Vandaar dat we u via dit bericht op de website willen informeren.
 
Later dit jaar wordt er gestart met de nieuwe invulling van de locatie. Dan worden de bewoners geinformeerd over de nieuwe invulling.

 

Gezellige nieuwjaars-receptie Buurtbeheer Kruidenbuurt

Op zondag 4 januari werd de nieuwjaarsreceptie van Stichting Buurtbeheer Kruidenbuurt gehouden in het Florijn College. Het was een gezellige bijeenkomst voor alle buurtbewoners.
De voorzitter van de Kruidenbuurt Lilian van de Wiel wenste iedereen een gelukkig, gezond en veilig 2009. Ze dankte Wout Koolen, adjunct directeur van het Florijn College, voor de geweldige samenwerking van het afgelopen jaar. De verschillende activiteiten van de Kruidenbuurt zoals het schaken, computeren, koken, reanimatie, bridgen en koken vinden het hele jaar plaats in het Florijn College. Net als het Sinterklaasfeest, de Nieuwjaarsreceptie en de jaarlijkse barbecue. De Kruidenbuurt boft dat ze voor al deze activiteiten in de school terecht kunnen. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om wekelijks op woensdagochtend te wandelen en tweemaal per maand op zondagochtend te fietsen. Dit is allemaal mogelijk dankzij de trekkers van al deze activiteiten. Ook dank aan de inzet van deze trekkers, die als bewoners voor de bewoners deze activiteiten begeleiden. Als mensen deel willen nemen aan activiteiten is dat, met uitzondering van het koken, mogelijk. Informatie is te vinden op de vernieuwde website van de Kruidenbuurt www.kruidenbuurt-oosterhout.nl.

Er werd ook nog even stil gestaan bij het nieuwe speerpunt Burenhulp. De voorzitter sprak de hoop uit dat zoveel mogelijk mensen de sticker op hun raam of deur plakken zodat niet alleen de directe buren, maar ook mensen een paar huizen verder beroep kunnen doen op hun buurtgenoten voor incidentele hulp.

 

 
     
     

© Stichting Kruidenbuurt Oosterhout              Datum laatste wijziging 17-02-2013                Webdesign Peter Wassenaar

     
 

Naar Homepage