Home      Agenda     De Buurt      Organisatie     Activiteiten      Contact     Foto-Album

     

Tips

     
  Een verdachte situatie in de wijk
Stel, in uw wijk of straat bent u getuige van een verdachte situatie. Dat kan variëren van vreemde voertuigen tot personen die uitermate veel belangstelling hebben voor woningen of iets dergelijks. U vertrouwt de situatie niet en bent u van mening, dat de politie hierop actie moet ondernemen

Wat kunt u dan doen in een spoedeisend geval?
Bij spoedeisende zaken, bijvoorbeeld inbraak op heterdaad, bel onmiddellijk 1-1-2.
Geef zo nauwkeurig mogelijk door wat u ziet of heeft gezien.
Denk niet, een ander zal de politie wel bellen, want die ander denkt er mogelijk net zo over.

Wat kunt u doen in een niet spoedeisend geval?
U kunt bellen naar 0900-8844. U krijgt dan iemand van Teleservice aan de lijn. Geef een zo duidelijk mogelijk signalement zoals
- lengte
- leeftijd
- haardracht/ kleur
- soort kleding
- eventuele kenmerken van de auto (kenteken, kleur, merk)
- aantal personen

U kunt de melding (als het niet zo urgent is) ook via e-mail doen naar de wijkagent. (team-oosterhout@mw-brabant.politie.nl)
Vergeet u niet vernielingen, inbraken, diefstal enz., nadat u dit aan de politie heeft gemeld ook te melden bij de Kruidenbuurt, zodat er een overzicht komt van meldingen in onze buurt. Indien nodig kan er vanuit het coördinatieteam om extra actie gevraagd worden bij de diverse partners.

Wat doe ik met kapotte straatverlichting, losliggende stoeptegels en zwerfvuil?
Dit kunt u melden bij het Meldpunt
(meldpunt.openbareruimte@oosterhout.nl) van de gemeente of telefonisch 489999

Voorzorgsmaatregelen voor de vakantie
Op de website van de
politie Midden en West Brabant kunt u de vakantiekaart invullen. Op die website vindt u ook uitgebreide informatie om met een gerust gevoel op vakantie te kunnen gaan.
Vergeet niet de vakantietest op deze site te doen

Inbraakpreventie
Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

 

Hoe kan ik de kans op een inbraak verkleinen?


Inbrekers maken gebruik van een aantal beproefde methoden om in te breken:

 • Deur of raam intrappen
  Inbrekers kunnen een deur of raam (gedeeltelijk) intrappen om een woning binnen te komen. Het is lastig om dit soort inbraken te voorkomen.
  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen kunt u uw deur verstevigen met een extra slot op kniehoogte, of een stevigere deur plaatsen. Als u waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn uw woning uit te kiezen.

 • Cilinder afbreken
  Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Deze manier van inbreken wordt de ‘Bulgaarse methode’ genoemd.
  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze ook consequent te gebruiken.

 • Deur openen door ‘hengelen’ via de brievenbus
  Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken.
  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Plaats eventueel een kap over uw brievenbus zodat niemand via de brievenbus binnen kan komen.

 • Gaatje boren om raam of deur te openen
  Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen.
  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd, nadat u deuren en ramen op slot heeft gedaan, de sleutel uit het slot halen en opbergen.

 • Babbeltruc
  Inbrekers kunnen aanbellen met een smoesje en zo uw huis binnenkomen. Dit heet een babbeltruc. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur!
  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Eventueel kunt u een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. U kunt hiermee de deur op een kier houden als u een onbekende bezoeker om een identiteitsbewijs vraagt. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen.

 • Insluipen
  Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was.
  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen open wilt laten staan.

 • Flipperen om deur te openen
  Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' – indrukken en openen. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd.
  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Ook kunt u een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.

Overige tips:

 • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.

 • Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen

 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos)

 • Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt

 • Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje

 • Op uw mobiele apparaten kunt u track&trace software installeren zodat u op afstand uw apparaten kunt lokaliseren

 • Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen. Op www.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten. Deze beschrijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen. U kunt ook het kostbaarhedenregistratieformulier van Politiekeurmerk downloaden of gebruik de app van www.stopheling.nl

 • Zorg voor voldoende verlichting om uw woning

 • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen.

 • Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er ‘bewoond’ uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten, met een lichtschakelaar het licht aan laten gaan)

Burger-Net
Met het project Burgernet (voorheen SMS-Alert) is de politie in staat om u zeer actueel te informeren via een SMS-bericht, over veiligheid en incidenten die zich in uw wijk of omgeving afspelen.

De politie verwacht van deelnemers dat zij tips en andere bruikbare informatie snel doorgeven via het nummer dat in het SMS-bericht vermeld wordt.

De politie verzendt onder andere een SMS-bericht bij:

 • Inbreker / woning / winkel / bedrijf (heterdaad)
 • Beroving / overval / zedenmisdrijf (heterdaad)
 • Preventie zoals het attenderen op kinderlokkers, inbrekers en oplichters aan de deur
 • Alarmering bij rampen zoals grote branden met rookontwikkeling
 • Kind kwijt

Een SMS-bericht wordt altijd gecombineerd met politie-inzet.

Meldt U nu aan: op de site van de politie staat uitgebreid uitgelegd hoe u zich aan kunt melden.

Regels vuurwerk:
-Vuurwerk kopen mag op 29, 30 en 31 december.
-Vuurwerk kopen mag als je 16 jaar of ouder bent.
-Vuurwerk afsteken mag slechts op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur 's nachts.
-Bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar.
-Strijkers zijn illegaal vuurwerk.
-Legaal vuurwerk heeft een gebruiksaanwijzing.
-Alleen erkende winkels verkopen legaal vuurwerk.

Toezicht:
Politie en gemeentelijke handhavers houden toezicht op naleving van regels mbt. tot vuurwerk. Overtreders worden bekeurd. Minderjarigen worden met toestemming van hun ouders doorverwezen naar bureau Halt. (zie www.halt.nl) U merkt echter dat ondanks het toezicht de vuurwerkregels toch vaak worden overtreden. Mocht u overlast ervaren dan kunt u degene die vuurwerk af steken daar op aanspreken. De een kan dit beter dan de ander, zeker als het om jeugdige overtreders gaat. Wacht niet met aanspreken tot u erg boos bent maar doe dit vooraf. Vaak blijkt een gesprek dan veel beter te verlopen. Bij aanhoudende overlast kunt u de politie en de gemeente bellen.

Rond de jaarwisseling zijn er vaak meer vernielingen dan anders. Houdt hier dan ook rekening mee en neem uw maatregelen.

Enkele tips:
Haal uw losse brievenbus naar binnen. Blokkeer de brievenbus in uw voordeur met twee houten klampjes.
Haal beelden en andere losse (brandbare) voorwerpen uit uw voortuin.  
Sluit uw schuttingdeur af.
Parkeer uw auto op een plaats waar de kans op vernielingen het kleinst is.
Raadpleeg uw dierenarts als uw huisdieren bang zijn. 
Verplaats u in de ander maar realiseer dat overlast door ieder individu anders wordt ervaren.

 

 

 

     

© Stichting Buurtbeheer Kruidenbuurt              Datum laatste wijziging 02-09-2018                Webdesign Peter Wassenaar

 

 

 
 

BACK