Home    Organisatie

     
 

Projectgroep Burenhulp

 
 

 

 
 

Burenhulp

Sticker
Het principe is simpel: iedereen in de buurt heef de sticker “Burenhulp” met een informatiefolder ontvangen. Wie de sticker op zijn voordeur heeft geplakt, geeft aan hulp te willen bieden aan buurtbewoners. Dat kan van alles zijn: van even oppassen op de kinderen tot de planten water geven tijdens vakanties, van een keer de kliko buiten zetten tot het instellen van de tv en dvdrecorder. Meedoen is vrijblijvend.  Als je er niet bent of het je uitkomt kan je ook één van de andere buren inschakelen.

Auto starten
“Het zijn kleine dingen, die heel veel voor een ander kunnen betekenen”,vertelt Paul van den Heijkant uit de Kruidenlaan. “Onze buurvrouw belde onlangs bij ons aan omdat haar auto niet wilde starten en vroeg of wij haar even naar het ziekenhuis wilde brengen. Natuurlijk, zeiden we, en als je ons de autosleutels geeft dan proberen we je auto ook te starten met startkabels. Dat hebben we gedaan en toen nog even een rondje gereden om de accu op te laden. Een uur later  hebben we haar met haar eigen auto opgehaald uit het ziekenhuis.”

Vrijblijvend
Voorwaarde voor Burenhulp  is dat het incidenteel en vrijblijvend moet zijn.  Als je één keer iemand geholpen hebt, betekent dat niet dat je het de volgende keer weer moet doen. En wat er uit voortkomt, bepaal je zelf. Als je besluit om in het vervolg altijd de kliko buiten te zetten voor je oude buurvrouw, dan doe je dat uit vrije wil en niet omdat je je verplicht voelt.  Als iemand structurele hulp nodig heeft, dan zijn daar andere instanties voor. 

Geen sociale controle
Mensen hoeven niet bang te zijn voor overdreven sociale controle. Met deze actie willen we de saamhorigheid, de leefbaarheid en de veiligheid in de buurt verbeteren.  We willen de bewoners stimuleren elkaar te laten weten dat ze voor elkaar klaar staan. Maar het is zeker niet de bedoeling dat mensen het gevoel krijgen dat ze gecontroleerd worden.

 
     

  © Stichting Kruidenbuurt Oosterhout               Datum laatste wijziging 16-11-2016                Webdesign Peter Wassenaar

     
 

BACK